ŠTA ČEKA VOZAČE U SRBIJI ZBOG KORONE?! Dizel jeftiniji za 9, benzin i gas za 4 dinara!

Korona je prepolovila cenu barela nafte, da li može da padne i cena njenih derivata?

Benzinska pumpa, NIS, gorivo
Benzinska pumpa, NIS, gorivo, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

Zbog posledica virusa korona, cena nafte na svetskom tržištu pada već petu nedelju zaredom, a trenutne, niže cene, na pumpama u našoj zemlji tek su početak.

Barel brenta došao je na 32,64 dolara, dok je samo u jednom danu vrednost skliznula za tri odsto, a sve to zbog zabrinutosti zbog potražnje za sirovinama, pokazuju podaci sa berze. Od 6. januara do danas cena nafte je gotovo prepolovljena s 68,91 na 32,64 do 35,79 u zavisnosti od vrste nafte.

Pad cene nafte će se odraziti i na cenu goriva u Srbiji, ali se to ne može desiti preko noći, rekao je za Telegraf Biznis Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Kako objašnjava, cenu goriva u prvom redu određuju troškovi svih, od proizvođača sirove nafte preko prerađivača, do distribucije i prodaje goriva.

- Pad cene sirove nafte koji je pre svega posledica, slobodno možemo reći, totalnog rata proizvođača sirove nafte i zemalja velikih izvoznika, će se odraziti i na cenu goriva u Srbiji, ali se to ne može desiti preko noći. Cena goriva inače ima trend pada već oko dva meseca. Ove nedelje prosečna maloprodajna cena evrodizela je bila niža za oko 9 dinara za litar u odnosu na cene iz januara, a litar benzin i TNG autogas su jeftiniji za oko 4 dinara - kaže Mićović.

Ono što je daleko važnije, ističe on, je da se snabdevanje gorivom u Srbiji, regionu i globalno u čitavom svetu odvija bez poremećaja.

Dodatno, poznato je da više od polovine cene goriva u Srbiji čine državni nameti – akcize, PDV naknade za obavezne rezerve i energetsku efikasnost, monitoring i markiranje goriva... A država još nije izašla s predlogom da u toku vanrednog stanja smanji svoja zahvatanja u ceni goriva.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi