IMATE ROK SVEGA DESETAK DANA! Vozači, ovaj propis se odnosi na sve! Ako vas uhvate kazna ide do 20.000 dinara!

Fizičkim licima zaprećeno je kaznom od 6.000 do 20.000 dinara,

autobus GSP Beograd stanica automobili semafor
autobus GSP Beograd stanica automobili semafor , Foto: Alo!/Rajko Ristić

Iako poslednjih dana svi pričaju o novim merama koje će uključivati zabranu uvoza vozila sa euro 3 motorom, vozače mnogo više treba da brine to što su od 1. novembra obavezne zimske gume na vozilima – ukoliko ima snega i leda na kolovozu.

Prema važećem Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije, propisana je i dubina šare koja mora da bude najmanje četiri milimetra.

Pročitajte još

U suprotnom kazne su rigorozne. Tako je fizičkim licima zaprećeno kaznom od 6.000 do 20.000 dinara, preduzetnicima koji ne poštuju ovu odredbu preti kazna od 50.000 do 200.000, a pravnim licima od 100.000 do 800.000 dinara!

Za one koji planiraju da povremeno voze svoj automobil u periodu od 1. novembra do 1. aprila kada se za to steknu vremenski uslovi (vreme bez snežnih padavina i leda), zakon dozvoljava i upotrebu guma koje nisu za zimu.

Ipak, obratite pažnju jer meteorolozi već za 10 do 15 dana prognoziraju prve snežne padavine!

 

Ono što vozači treba da znaju jeste i da letnje gume gube svojstva na nižim temperaturama od 12 stepeni, mada ima mišljenja da su problematične već pri temperaturi vazduha od 15 stepeni!

ZOBS je propisao i da u slučaju snežnih padavina vozači na putevima van grada moraju da imaju u gepeku zimske lance, dok u gradu ne moraju. Teretna vozila i autobusi moraju pored zimskih pneumatika i lanaca, kao obavezan deo zimske opreme da imaju i - lopatu.

Nova bruka u Crnoj Gori! Italijanski broker razapeo Mila Đukanovića: Opljačkali ste me, vi i vaša prijateljica!

Matei se obratio Đukanoviću otvorenim pismom, traživši od predsednika Crne Gore da što pre odgovori na date navode. Milo Đukanović, Foto: AP/ Risto Božović Italijanski broker Oriano Matei, koji više od dve decenije piše i svedoči o malverzacijama crnogorske Vlade, na koje nažalost, još uvek nema reakcija niti od strane crnogorskim ali ni međunarodnih institucija, napisao je Milu Đukanoviću otvoreno pismo.

Bonus video

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi