DOBRO OBRATITE PAŽNJU! Dragana je dala odgovor na pitanje koje zanima sve građane!

Sezona cvetanja je u toku!

Dragana Rakonjac Baranac
Dragana Tucović Baranac, Foto: Printskrin

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojčić rekao je da je u gradu od 2014. do danas posađeno više od 22 hiljade stabala, a da će ove godine biti posađeno više od četiri ipo hiljade.

Prejzažni arhitekta Dragana Tucović Baranac u Jutarnjem programu Studija B govorila je o tome kako Beograđani, ali i posetioci Beograda treba da se ponašaju prema zelenim površinama glavnog grada.

 

"Trava je neizbežna ako želimo lep vrt i izgled grada. Lep zeleni tepih će odrediti lepotu vašeg vrta. Vrste smeše trava mogu da se nađu u zelenarama, ali morate tražiti travu za priliku koja vam treba" objašnjava sagovornica Studija B.

Ona ističe da se do doborog travnjaka ne dolazi lako, iako nam se često čini suprotno.

"To jesu male biljčice, ali da biste osnovali dobar travnjak morate prvo da odredite kolika je površina, ako je mala nemojte se zaluđivati da osnujete travnjak jer vi to ne možete da održavate", kaže Baranac.

Dvorište Trava Zalivanje trave
Foto: Shutterstock

Travnjak traži da se stalno zaliva, zato morate obezbediti zalivanje ceo vegetacioni period, od ranog proleća do kasne jeseni. 

"Sada je idealno vreme da se otkloni korov, zatim se stavi đubrište i ostavimo dve nedelje. Nakon toga posejemo 30 do 40 grama na metar kvadratni. Kad iznikne iznad 10cm kosimo je nisko do 5 cm, a kasnije se kosi dva puta nedeljno. Najbitnije je da se prve godine napravi dobar travnjak, kasnije je svako krpljenje lako i zanemarljivo", zaključuje gošća Studija B.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi