SVAKI DAN PROLAZITE ULICOM LAZE PAČUA, A NE ZNATE KO JE ON Finansijski genije od Srbije napravio nezabeležen slučaj u istoriji bankarstva! (FOTO)

Ostaće upamćen i kao jedan od najstrožih poreznika.

Ulica Laze Pačua
Ulica Laze Pačua, Foto: Google street maps

* Ulica Lazara Pačua nalazi se sa bočne strane Narodnog muzeja

* Dr Lazar Paču (1855 -1915) je bio najčuveniji srpski ministar finansija

* Ostaće upamćen i kao jedan od najstrožih poreznika

Ulica Lazara Pačua nalazi se sa bočne strane Narodnog muzeja, izlazi na Čika Ljubinu ulicu iz Vasine.

Mnogi Beograđani svakog dana prolaze ovom ulicom, ali ne znaju ko je zapravo bio dr Lazar Paču.

Dr Lazar Paču (1855 -1915) je bio najčuveniji srpski ministar finansija.

Potiče iz svešteničke porodice koja se sa juga doselila u Austrougarsku sa patrijarhom Čarnojevićem, iz Blaca. Otac Stefan bio je paroh u bačkom mestu Čurugu, a majka je poticala iz porodice kojoj je pripadao i Miloš Cvetić, poznati dramski pisac i glumac.

OVIH DEVET SISTEMA DRŽE PLANETU U ŽIVOTU Loša vest je da smo već skoro uništili njih četiri (VIDEO)

SAOBRAĆAJNI ZNAK NAPRAVIO HAOS NA PUTU! Vozače u Srbiji zbunilo ono što vide! Nisu znali kuda da voze!

Gimnaziju je završio u Novom Sadu, studije medicine započeo je u Cirihu, gde se pridružio bakunjističkom krugu i upoznao Svetozara Markovića, Vasu Pelagića i buduće rukovodstvo Radikalne stranke: Nikolu Pašića, Peru Todorovića i Peru Velimirovića. Tu je sreo i Lenku Zaho, kojom se kasnije venčao.

Ostaće upamćen i kao jedan od najstrožih poreznika. Po struci je lekarm a od 1904. ministar finansija.

Ulica Laze Pačua
Ulica Laze Pačua, Foto: Google street maps

Preporodio je finansije i to u vreme dok je Srbija bila izložena stalnom pritisku. Priznavao je samo novac sa zlatnom podlogom. Čak i u vreme Balkanskih ratova, nije dopustio da ima deficit u budžetu - što je slučaj nezabeležen u istoriji bankarstva i istoriji ratovanja. Svet je znao za “finansijskog genija” i u to vreme, Srbija je mogla da podigne kredit u bilo kojoj svetskoj banci.

RUSKI NAUČNICI IZDALI UPOZORENJE! Zemlju će pogoditi stravična magnetna oluja! Pakao će trajati tri dana, sve će se poremetiti! (VIDEO)

MOŽDA VAM SE ČINE BEZAZLENI Ne ignorišite ove simptome! Brza reakcija vam može spasiti život

U leto 1914. godine dr Paču je prvi primio austrijsku protesnu notu, povodom sarajevskog atentata, koju je predao odsutnom Pašiću. Dana 23. jula došao je u Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Srbije Baron Gizl, koji mu je uručio austrougarski ultimatum.

Laza Paču je preko Pašića 1915. godine tražio da se po svaku cenu, tokom diplomatske akcije Srba uredi da njegov zavičaj Bačka (i Vojvodina) pripadne Srbiji.

Konačno je izgovorio ono čega smo se najviše plašili!

AUTOR: Alo.rs DATUM I VREME: 19.09.2019. 16:25 - 19.09.2019. 16:35 Vojno-politički analitičar i novi amabasador Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski gostovao je u jutarnjem programu kod Predraga Sarape Foto: printscreen * Miroslav Lazanski gostovao kod Predraga Sarape u jutarnjem programu * Otkriveno da li je Srbija nabavila oružane sisteme Pancir S-1 i S-400 * Izrečeno ono čega smo se svi plašili Lazanski je govorio o najnovijim tenzijama između SAD i Irana, a dotakao se i naoružavanja balkanskih zemalja.

Tokom leta 1915. godine dok živeo je i radio kao ministar finansija srpske vlade u Nišu, razboleo se. Juna meseca je posle dužeg poboljevanja od kamena u bešici, pao u postelju. Zbog potrebe neodložnog oporavka nakon operacije krenuo je na mesec dana u Vrnjce.

SKANDAL KOJI JE MOGAO UNIŠTITI SVET Predsednik moćne države divljao usred Generalne skupštine UN! Uradio nezamislivu stvar i umalo izazvao rat! (VIDEO)

U Vrnjačkoj Banji ga je i smrt zatekla dva meseca kasnije, oktobra 1915. godine, a tu je i sahranjen. Kasnije je njegovo telo preneto na Novo groblje u Beogradu.

Pored Beograda, jedna ulica u Novom Sadu nosi njegovo ime.

Bonus video

Neverovatno parkiranje u centru Beograda!

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi