OBOLELI I ZAPOSLENI Uzrok TROVANJA DECE u vrtiću na Zvezdari i dalje MISTERIJA

I dalje je nepoznat izvor zaraze dece i zaposlenih u privatnom vrtiću "Bela kula" na Zvezdari!

Baby palace vrtić
Baby palace vrtić, Foto: Promo

Od salmoneloze je u prvih 10 dana juna u tom obdaništu, osim 40 dece, obolelo i troje zaposlenih.

Prema zvaničnim podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, njihovi epidemiolozi izašli su na teren odmah nakon što im je 8. juna iz Predškolske ustanove "Bebi palas Anđela", u čijem je vlasništvu vrtić "Bela kula", prijavljeno da su se kod tri deteta pojavile stomačne tegobe, a da je kod jednog od njih izolovana salmonela enteritidis.

NOVI DETALJI POSLE TROVANJA DECE SALMONELOM Evo šta će biti s privatnim vrtićima

"Na osnovu podataka dobijenih epidemiološkim i mikrobiološkim istraživanjem od 8. do 20. juna, utvrđeno je da su u prvih 10 dana ovog meseca od salmoneloze obolele 43 osobe, 40 dece i tri zaposlena, od ukupno 177 - 140 dece i 37 zaposlenih. Klinička slika obolelih se kretala od lake do srednje teške, a nijedno dete nije bilo hospitalizovano. Sva deca su sada dobro. Organizovano je prikupljanje uzoraka od sve dece i zaposlenih, uzeti su i uzorci hrane zatečeni u kuhinji vrtića, brisevi radnih površina i drugi materijali za laboratorijsko ispitivanje. Mikrobiološkim ispitivanjem uzoraka stolica dece i zaposlenih, kod 49 osoba, 39 obolelih i 10 bez simptoma, izolovana je salmonela enteritidis", navodi se u saopštenju tog Zavoda.

Sa druge strane, a prema objavljenim podacima, u vrtiću "Bela kula" potvrdili su da je do infekcije salmonelom došlo, ali da do danas nije poznat izvor zaraze.

ZARAZA U BEOGRADSKOM PRIVATNOM VRTIĆU! Deca dobila SALMONELU, OBOLELE i KUVARICA i VASPITAČICA! Roditelji traže NOVAC NAZAD!

Oni su naveli da je 4. juna prijavljen prvi slučaj stomačnih tegoba kod deteta iz mlađe jaslene grupe, a 7. juna potvrđen je prvi slučaj salmonele. Uprava tog obdaništa prijavila je slučaj epidemiološkoj službi Zavoda za javno zdravlje, ali i sanitarnoj i veterinarskoj inspekciji.

Sledećeg dana, kako je objavljeno, obavljen je i epidemiološki nadzor.

U upravi te privatne predškolske ustanove su naveli, a pozivajući se na izveštaje nadležnih, da se u vrtiću posluje po propisima, da su ispoštovani svi sanitarno-higijenski i epidemiološki propisi, da se namirnice nabavljaju od odobrenih dobavljača i imaju svu potrebnu dokumentaciju i deklaracije proizvođača, a da svi zaposleni imaju ispravne i redovne sanitarne preglede.

Oni su još ocenili da "sve ukazuje na zajednički izvor infekcije koji je i dalje u postupku istarživanja". 

U toj ustanovi su otkrili da roditelji neće morati da plaćaju vrtić i za dane kada su deca provela u lečenju, jer će troškovi roditelja biti 100 odsto refundirani.

VELEOBRT U ISTRAZI! Otkriveno ŠTA ČEKA Zorana Marjanovića nakon saslušanja ćerke Jane

Kako je "Alo!" već pisao, nadležni u Skupštini grada i Ministarstvu prosvete naveli su da će pooštriti kriterijume za davanje dozvola privatnim vrtićima, jer je, kako su naveli, bezbednost dece najbitnija.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi