Fejsbuk će vam uskoro verovatno poslati važan mejl - evo zašto bi trebalo da uradite ono što od vas traži

Čini se da je Facebook ponovo ozbiljno zabrljao

Fejsbuk, Facebook
Ilustracija, Foto: Tanjug/AP

Od Cambridge Analytica skandala, pa sve do deljenja vašeg telefonskog broja, masivna društvena mreža iza sebe ima istoriju brljotina sa ličnim i poverljivim podacima korisnika, a sada biste zbog najnovije mogli da u svom inboksu uočite poseban mejl.

 

Stručnjak za bezbednost Brajan Krebs uočio je da je Fejsbuk sačuvao na stotine miliona korisničkih lozinki na internim kompanijskim serverima, a najgore od svega, svi zaposleni u Fejsbuku su mogli da ih vide.

Krebs je dodao da su neke od lozinki bile ranjive još od 2012. godine.

Čuvanje lozinki koje nisu enkriptovane i na jvanom mestu je jedan od najvećih bezbednosnih propusta koje neko može da napravi, a možda i najveći.

- U okviru bezbednosne provere u januaru, otkrili smo da su pojedine korisničke šifre sačuvane na našim serverima u formatu koji svako može da pročita. Popravili smo te probleme, a kao znak predostrožnosti, obavestićemo sve čije lozinke su čuvane na ovaj način, napisao je Pedro Kanahuati, Fejsbukov potpredsednik za inženjerstvo u posebnom blogu koji se pojavio nakon što je Krebs objavio svoje podatke.

 

Kapuahati je dalje nastavio da objašnjava neke od osnovnih načina na koje korisnici mogu da obezbede svoje podatke ako su im lozinke kompromitovane kao što je biranje jakih i kompleksnih lozinki i promena lozinke s vremena na vreme.

 

I dok su šanse da je neko od zaposlenih u Fejsbukov ukrao vaše šifre i sada planira da vas ucenjuje male, ne bi bilo loše da preduzmete preporučene i korake koje Fejsbuk predlaže i zaštitite se od... Fejsbuka. 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi