I VI KORISTITE FACE APP? STIŽU LOŠE VESTI! Izgubili ste pravo na lične podatke! Nemojte se iznenaditi ako vam se lice nađe na reklami za kondome! (FOTO)

Mlao zabave, pa hladan tuš

Bogdan Bogdanović, Foto: Twitter Printscreen

*Aplikacija sve popluarnija među korisnicima društvenih mreža

*Izazovu se priključile i svetski poznate face

*Brojne su pošalice na račun starenja

 

Svi korisnici Fejs ap (FaceApp) aplikacije dali su dopuštenje autorima aplikacije da bez ikakve naknade koriste njihovo ime, prezime, fotografije...

Danima unazad društvenim mrežama šire se fotografije na kojima je prikazano kako će korisnici izgledati kada ostare. Aplikacija je postala toliko popularna da je rado koriste i slavni.

Iza aplikacije koja je, na prvi pogled, osmišljena samo za zabavu krije se i ona mračna strana.

Povratak digitalnog ljubimca

Advokat Elizabet Pots Vajnstin na Tviteru je upozorila na uslove korišćenja aplikacije u kojima je pronašla zabrinjavajuće informacije.

- Svi koji instaliraju aplikaciju i prihvate uslove korišćenja FaceAppu daju "stalnu, neopozivu, besplatnu dozvolu na svetskom nivou za korišćenje, reprodukciju, modifikovanje, adaptiranje, objavu, prevođenje i stvaranje drugih dela" od sadržaja korisnika.

U prevodu, korisnici su FaceAppu dali dozvolu da koristi njihove fotografije, ime i prezime, korisničko ime i sve ostalo za što god da im treba, uključujući i reklame.

Ako ste instalirali aplikaciju, nemojte se iznenaditi ako vaša fotografija osvane na nekom oglasnom plakatu za, na primer, kondome, lek protiv impotencije ili nešto treće - napisala je ona.

Čak i ako korisnici imaju isključenu opciju pristupa fotografijama sačuvanim na njihovim uređajima, ova aplikacija tu opciju ignoriše i pristupa fotografijama.

Dodatno bi sve trebalo da zabrine i činjenica da je aplikacija FaceApp napravljena u Rusiji, što znači da su svi podaci poslati u Rusiju. Naime, iza aplikacije koja je dostupna od 2017. godine stoji Jaroslav Gončarov, bivši inženjer Majkrosofta i Jandexa. Vajnstin je upozorila i kako je to direktno kršenje evropske Direktive o zaštiti ličnih podataka (GDPR).

VESTI KOJE ČEKA CEO BALKAN Cena minuta u romingu 22 dinara! Poruka košta još manje, a to nije kraj dobrim vestima za ovo leto

Stručnjaci već upozoravaju kako bi aplikacija mogla, dugoročno, da napravi više štete nego koristi, ipak tome, i dalje ima visoke ocene na App Store i Google Play Store.

Zato, ako ste je instalirali, preporučuje se posebna obazrivost.

BONUS VIDEO: HORDER NA ZVEZDARI! Zatrpao dvorište đubretom, tu kolje golubove, dere zečeve i besi kokoške

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi