Kako odabrati mikroSD karticu za Android?

Ukoliko niste sigurni koju mikroSD kartica da kupite, a hitno vam potrebna je dodatna memorija na vašem pametnom telefonu, treba da znate sledećih nekoliko stvari.

Dodatna memorija za telefon
Dodatna memorija za telefon, Foto: Shutterstock

Pre svega treba da znate da se one razlikuju po kapacitetu i brzini i da nisu sve kompatibilne sa vašim telefonom, pa je zbog toga neophodno da pre kupovine, proverite u specifikaciji koji kapacitet dodatne memorije vaš mobilni podržava.

Kapacitet

U ponudi ćete naći SDHC i SDXC kartice, a razlika između njih je u rasponu kapaciteta koji pružaju. SDHC kartice imaju kapacitet u od 4 GB do 32 GB, dok SDXC kartice imaju od 32 GB pa sve do 2 TB. Pored toga, koliko dodatne memorije vaš telefon može da primi, važno je znati i šta ćete sve pakovati na dodatnu memoriju.

Brzina mikroSD kartice

Brzina se odnosi na brzinu upisa sadržaja na karticu, kao i na brzinu čitanja sadržaja sa kartice. Ta brzina se meri u megabajtima po sekundi (MB/s) i možete je videti u specifikaciji svake kartice.

Brzina kartica podeljena je po klasama i to:

- Klasa 4: 4 MB/s; za skladištenje manje količine fotografija i HD video-snimanje

- Klasa 10: 10 MB/s; za skladištenje veće količine fotografija i do 1080p video-zapise

- UHS-1 Class 1: 10 MB/s; za snimanje videa u realnom vremenu i 1080p video-zapisa

- UHS-1 Class 3: 30 MB/s; za snimanje videa u realnom vremenu i do 4K video zapisa

Oznake klase i brzine videćete na samoj kartici.

Klasa je označena slovom C sa brojem četiri ili 10 unutar slova. UHS klasa je označena slovom U sa brojem jedan ilitri3 unutar slova.

 

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi