Vodič za kupovinu najboljeg GPS uređaja za vaš automobil Navigacija za početnike

Neizostavni deo svakog putovanja je definitivno GPS navigacija.

Navigacija, gps
Foto: Shutterstock

Gde god da se uputite, da li u drugu državu, obližnji grad ili samo nekoliko ulica od vašeg doma, ovaj aparat predstavlja spasioca broj jedan. Ako ste razmišljali o tome da svoj auto obogatite jednim od njih, verovatno se pitate na koje sve karakteristike treba da obratite pažnju prilikom kupovine. Zato je tu naš mini-vodič koji će vam pomoći da odaberete najbolju navigaciju za vašeg četvorotočkaša.

Podela

Ovaj aparat može biti ugradni ili samostalni. Ugradni se postavlja na instrument tablu i direktno se povezuje sa elektronikom vašeg auta. Samostalan stoji zasebno, zakačen za šoferšajbnu ili neki drugi deo automobila.
Vrlo često ugradne navigacije imaju mogućnost da se koriste i kao audio-uređaji ili kao ugrađeni mini-računari u automobilu.

S druge strane, samostalni GPS uređaji moraju biti povezani sa izvorom električne energije preko kabla ili pak da rade na baterije koje mogu biti punjive ili zamenske.

Ekran i rezolucija

Ključni parametri pri kupovini navigacije jesu veličina ekrana i rezolucija. Kako ste tokom vožnje usmereni na put pred vama, GPS uređaj mora da bude toliko veliki da biste brzim pogledom videli putanju koja vam je potrebna. Upravo je zbog toga i rezolucija jako bitna. Slika ne sme da bude zamućena i nerazgovetna jer ćete duže gledati u ekran i tako biti manje koncentrisani na put.

Način unošenja podataka

Sigurno ne želite uređaj na kom je unošenje željene destinacije komplikovano. Zato prilikom odabira aparata isprobajte ovu opciju i vidite da li vam odgovara jer ako vam ova funkcija oduzima previše vremena, to može uticati na vašu koncentraciju i bezbednost tokom vožnje.

Prijemnik

Za kvalitet signala GPS prijemnik je ključna komponenta vašeg aparata. Ukoliko je prijemnik lošijeg kvaliteta, vaš uređaj će kasniti u odnosu na vašu realnu lokaciju i neće pokazivati tačnu poziciju na putu.

Automatska promena rute
Obavezno proverite i dostupnost opcije automatske promene rute jer ona omogućava ponovno izračunavanje i pronalaženje alternativne putanje ukoliko odstupite od one koju ste zadali.

Glasovno navođenje
Potreban vam je uređaj koji ima opciju glasovnog navođenja i poželjno je da glas bude na vašem maternjem jeziku.

Nove mape

Posebnu pažnju obratite na to da li vaša izabrana GPS navigacija ima ubačene najnovije mape. Ukoliko kupujete polovan uređaj ili vam se nudi stariji model, postoji šansa da on u sebi ima zastarele mape. U tom slučaju može loše da proračunava rute ili da uopšte nema neke puteve ili ulice na mapi.

Ažuriranje mapa

Ukoliko uređaj koji kupite ima mape koje su starijeg datuma, njima je potrebno ažuriranje. Neki modeli navigacija uopšte nemaju opciju za ažuriranje mapa, kod nekih je to veoma skupo. Tako da neka vam „svežina“ mapa na uređaju bude jedna od glavnih vodilja prilikom izbora.

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi