PRIŠTINA KONAČNO PRIZNALA PORAZ Bez njih nema ni "države" Kosovo! Dve svetske sile pružaju Srbiji podršku, a protiv ovih džinova se niko ne usuđuje DA KRENE!

Hodžaj ističe da trenutno ne vidi rešenje

Ramuš Haradinaj,Bedžet Pacoli, Enver Hodžaj, Brisel
Ramuš Haradinaj,Bedžet Pacoli, Enver Hodžaj, Brisel, Foto: European Union

Enver Hodžaj, zamenik samozvanog premijera lažne države Kosovo Ramuša Haradanija, priznao je juče diplomatski poraz Prištine!

Hodžaj je rekao da Srbija na svojoj strani ima dve svetske sile, Rusiju i Kinu, i da bez dogovora sa njima nema dugoročnog rešenja za pokrajinu.

Prema njegovim rečima, za Prištinu je važno članstvo u UN, ali do njega ne može doći jer Moskva i Peking principijelno podržavaju Srbiju i ne priznaju lažnu državu. Tek ukoliko se postigne dogovor sa Beogradom, dodaje Hodžaj, Vladimir Putin i Si Đinping mogli bi da popuste.

Hodžaj ističe da trenutno ni na vidiku ne postoji šansa da Rusi i Kinezi promene svoje političke stavove.

- Briselski dijalog je platforma za normalizaciju odnosa Prištine i Beograda, ali je za nas važno međusobno priznanje i članstvo u UN. Ruska politika je do sad tvrdila da ne priznaje Kosovo zbog Srbije, što znači da, ako bude bilo dogovora sa kojim se slaže Beograd, Rusija pravno, politički i moralno više neće imati ništa protiv toga. To važi i za Kinu. Mi ćemo sporazum potpisati tek kada vidimo da postoji podrška u Savetu bezbednosti UN. Za to moraju da postoje garancije. Ako dogovor podrže samo skupštine u Srbiji i na Kosovu, to je nedovoljno - rekao je Hodžaj.

Haradinajev zamenik, uprkos tome što Priština tvrdoglavo odbija da ukine takse od 100 odsto, tvrdi da bi pregovori mogli da se nastave na proleće.

- Ako u martu, aprilu i maju dovoljno pregovaramo, imaćemo okvir koji će omogućiti da do sredine godine postignemo dogovor. U martu će biti održan prvi sastanak, ali to ne zavisi samo od nas, već i od mogućnosti šefice evropske diplomatije Federike Mogerini da okupi dve delegacije - objašnjava Hodžaj, koji je odbio da kaže bilo šta o kriminalnim taksama na uvoz robe iz Srbije i BiH.

Ramuš Haradinaj, Federika Mogerini
Ramuš Haradinaj, Federika Mogerini, Foto: EU

Milisav Paić, predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga, komentarišući ove navode kaže da su razlog ovakvog Hodžajevog stava sve veći problemi u nastojanjima Prištine da obezbedi međunarodnu podršku.

- Smetaju im jako izjave najviših kineskih i ruskih predstavnika da je Kosovo sastavni deo Srbije. Tome treba dodati trzavice u odnosima sa SAD i Briselom zbog taksa na robu iz Srbije i BiH. Takođe, Priština počinje da shvata da podrška SAD i vodećih zapadnih zemalja članstvu Prištine u UN nije dovoljna, a da su Rusija i Kina principijalno protiv rešenja koje bi izlazilo iz okvira Rezolucije 1244 SB UN, kojom se potvrđuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije - podvlači Paić.

Veljko Odalović, generalni sekretar MSP, ocenjuje da se dijalog Beograda i Prištine može nastaviti kada se ukinu takse.

- Stvar je otvorena i jasna što se tiče Srbije. Dijalog je ciljano zaustavljen jednom štetnom akcijom koju je Priština izvela. Priština treba da kaže da li hoće dijalog ili bi da održi stanje velike neizvesnosti, sa stalnim provokacijama, i da tako unosi ozbiljnu uznemirenost u čitav region. Nijedan potez Prištine ne vodi stišavanju strasti - zaključuje Odalović.

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Beatris
  26/02/2019 - 21:30
  Za diplomatskim porazom slede im i svi ostali porazi.
 • Korisnik: Mladen
  26/02/2019 - 19:16
  Srbija i uložila ogromne napore na diplomatskom planu, ovakva podrška su neki od posledica toga.
 • Korisnik: Stanisa
  26/02/2019 - 17:54
  Nije ni Srbija repa bez korena !
 • Korisnik: Goran
  26/02/2019 - 17:03
  Konačno su ukapirali.
 • Korisnik: Milica
  26/02/2019 - 13:36
  Zato im je bolje da se ne kace sa Srbijom kad iza nje stoje dve najmocnije svetske sile Rusija i Kina.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi