KRVOLOK PROVOCIRA NA GODIŠNJICU LAŽNE TVOREVINE Haradinaj likovao i spominjao Srbiju! Obraćanje završio SLEDEĆIM REČIMA!

Hodajuća zla u Prištini!

Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj, Foto: EPA/Ronald Zak

Institucionalni i politički lideri Prištine na svečanoj sednici kosovskog parlamenta povodom 11. godišnjice tzv. nezavisnosti poručili su da su zainteresovani za sporazum sa Beogradom u postojećim granicama kosovske teritorije i da aktuelna vlada neće pasti zbog taksi nametnutih na robu iz Srbije.

 

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj tvrdi da su “danas Albanci na putu slobode” i da su uvek doprinosili “procesima u regionu”.

 

Kako tvrdi Haradinaj, “čak i danas oni doprinose miru i stabilnosti“.

Prema njegovim rečima, Kosovo je zainteresovano za sporazum sa Srbijom, ali samo u postojećim granicama.

"Svi ćemo raditi za dobre odnose sa našim susedima. Zainteresovani smo za pravno obavezujuće sporazume sa Srbijom, za uzajamno priznavanje u aktuelnim granicama. Zainteresovani smo za napredovanje Kosova ka članstvu u NATO-u i EU,", kazao je Haradinaj, koji je svoje obraćanje završio rečima: "Bog blagoslovio Kosovo".

 

Predsednik parlamenta, Kadri Veselji, tvrdi da su stopostotno uvećane takse na proizvode iz Srbije i BiH “prava odluka”.

Ta mera, kako kaže, neće biti razlog za pad kosovske vlade i raspad aktuelne vladajuće koalicije.

"Srbija je zaslužila te takse, a ova odluka nije lična već institucionalna. Sa Sjedinjenim Državama i EU, Kosovo je sigurnije. Američki interesi su i naši interesi”, poručio je Veselji.

Kadri Veselji
Kadri Veselji, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Napomenuo je da je Kosovo “mala država”, ali da ima velike prijatelje poput SAD, Nemačke, Japana, Britanije…

“ Zahvaljujemo ovim zemljama. U globalnom aspektu, Kosovo je blagoslovleno da ima SAD na svojoj strani“, rekao je Veseli.

Šef kosovskog parlamenta i lider najuticajnije vladajuće Demokratske partije Kosova, kaže da Priština sa Beogradom ne vodi dijalog da bi se postigao dugoroči mir, već da bi Kosovo “steklo priznanje i postalo član NATO i EU”.

Dotakao se i Rusije rekavši da je potrebno ukloniti uticaj te zemlje u regionu te da se za to osim SAD zalaže i Priština.

“Moramo biti ujedinjeni prema Srbiji jer imamo isti cilj”, naveo je Veselji.

Svečanoj sednici parlamenta je od stranih zvaničnika prisustvovao samo albanski premijer Edi Rama. Osim Rame sednici je prisustvovao nekadašnji šef Verifikacione komisije OEBS, Vilijam Voker.

 

Poslanici opozicionog pokreta Samoopredeljenje predvođeni liderom Aljbinom Kurtijem ponovo su bojkotvali intoniranje “kosovske hime”, pa su u salu ušli nkon toga.

Prethodno instituicionalni i politički lideri obisli su memorijalni centar prvog kosovskog predsednika Ibrahima Rugove, kao i mesto stradanja osnivača i prvog vođe tzv. OVK Adema Jašarija u Prekazu.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi