TRAŽE RADNIKE SA NAŠIH PROSTORA Daju 2.000 evra samo da odete tamo! Plata je 4.000, a ako dovedete još nekog, dobićete poseban poklon!

Uglavnom je reč o renomiranim grupama klinika ili pojedinim lokalnim klinikama, kao i domovima za negu starijih i nemoćnih lica, te osoba sa posebnim potrebama.

Vreme, sunčano, Knez Mihailova
Foto: Alo!/ Masanori Jošida

* Bolnice iz arapskih zemalja traže medicinske sestre i tehničare sa ovih prostora

* Plata je 4.000 evra

* Neke klinike nude 2.000 evra ako dovedete medicinsku sestru sa naših prostora

Medicinari iz BiH sa nestrpljenjem očekuju dolazak poslodavaca iz Kuvajta, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su u potrazi za radnicima sa ovih prostora stigli čak do Hrvatske.

U ovoj državi predstoje seminari na kojima će predstavnici zdravstvenih ustanova iz zemalja Zaliva medicinskim sestrama i tehničarima prestaviti pogodnosti zaposlenja u nekoj od tamošnjih klinika, te uslove koje treba da ispunjavaju da bi došli do posla.

U Strukovnom sindikatu medicinskih sestara i tehničara RS kažu da su te pogodnosti takve, da bi teško mogli da im odole i radnici koji su kudikamo bolje plaćeni.

OVO JE ZA SVE SRBE POSAO IZ SNOVA! Poslodavac nudi: Puno radno vreme, radno iskustvo nije potrebno, a od budućeg radnika traži SAMO jedno!

– Uslovi rada su već poznati, a u ponudi je plata od 4.000 evra, dok će svaki radnik koji potpiše ugovor i ode da radi tamo, dobiti 2.000 evra premije, a prekovremeni rad plaćaju 150 odsto. Poslodavci iz Zalivskih zemalja radnicima sa ovih prostora obezbeđuju avionski prevoz odavde do tamo, besplatan smeštaj, te prevoz od smeštaja do posla – kaže predsednik ovog sindikata Mirko Šerbežija.

Prema njegovim rečima, uslovi za zaposlenje medicinskih sestara i tehničara u nekoj od klinika u Kataru ili Kuvajtu su diploma o završenoj školi, dve godine radnog iskustva i solidno poznavanje engleskog jezika.

Urgentni centar, bolnica
Bolnica, Foto: Alo!/ Dejan Briza

– Pitanje je dana kada će posrednici klinika iz pomenutih država doći i u Srpsku i BiH, što će otvoriti novo tržište za zaposlenje naših medicinskih sestara i tehničara i uovom dijelu sveta. Mi se, ionako, suočavamo sa zabrinjavajućim odlivom medicinskog kadra, a ovu ponudu će malo ko moći da odbije, jer je reč o uslovima koji naši radnici, sa platom od oko 800 KM i punim rukama posla, mogu samo da sanjaju. Za naš zdravstveni sistem opasno je i to što klinike iz evropskih zemalja pojednostavljuju uslove zaposlenja radnika sa ovih prostora, s obzirom na to da im, kako vreme prolazi, postavljaju sve lakše i jednostavnije uslove za zasnivanje radnog odnosa – ističe Šerbedžija.

PLATA 3.300 EVRA Nemačka vapi za medicinskim radnicima iz Srbije, više ne traže ni diplomu i radno iskustvo! Evo i za šta se dobijaju bonusi!

Tako je našim medicinskim sestrama i tehničarima, da bi se zaposlili u nekoj evropskoj državi, sada dovoljno da imaju diplomu o završenoj školi, položen stručni ispit i solidno poznavanje jezika, a da, pritom, uopšte ne moraju da imaju radno iskustvo. To potvrđuju i mnogi oglasi u kojima poslodavci iz inostranstva traže medicinske sestare i tehničare sa ili bez radnog iskustva.

Uglavnom je reč o renomiranim grupama klinika ili pojedinim lokalnim klinikama, kao i domovima za negu starijih i nemoćnih lica, te osoba sa posebnim potrebama.

GODIŠNJE ZARADI TRI MILIJARDE DOLARA Uspela u inostranstvu: Najbogatija Srpkinja na svetu ima dve snažne poruke za svoje sunarodnike (FOTO)

Bruto plata bez priznate diplome u Nemačkoj se kreće do 2.400, a sa priznatom diplomom do 3.300 evra, Uz ove plate, naravno, idu redovni dodaci, a kod svih poslodavaca osiguran je privremeni ili trajni povoljan smeštaj, navodi se u oglasima.

KBC
Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

Zbog svih navedenih pogodnosti koje nude evropske ili arapske klinike, ne čudi što medicinari sa ovih prostora kao zapete puške čekaju priliku da odu.

– Ponuda neke klinike iz, na primer, Nemačke ili Katara se ne propušta, ali ne samo zbog para. Veoma je važno da ljudi koji vole svoj posao rade u jednom uređenom sistemu i da mogu da se usavršavaju i napreduju. Ovde to nije slučaj - kaže medicinska sestra Svetlana S.

POSAO ZA MLADE OD 16 DO 30 GODINA Preko omladinske zadruge ovog leta radite za 2.500 dinara po danu! Momci traženiji iz samo jednog razloga

Domaćim domovima zdravlja i bolnicama konce mrse i mnogi poslodavci iz Evrope koji ne žale para da dođu do dobrog negovatelja ili medicinske sestre. Tako su pojedine strane klinike spremne da sa čak 2.000 evra počaste onoga ko im preporuči i dovede vrednu medicinsku sestru sa ovih prostora.

- Posrednici su, najčešće, upravo medicinari koji su se, zbog svoje stručnosti i sposobnosti, za kratko vreme dokazali u tim klinikama – kaže predsednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić.

Bonus video

Horder na Zvezdari

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi