POJAVIO SE JOŠ U 15. VEKU! Prostitutke su bile primorane na nošenje pojasa nevinosti, a onda bi ih muškarci, tadašnji "makroi" otključavali! Razlog je krajnje sulud!

Donosimo vam 10 činjenica o pojasu nevinosti, koje vam verovatno nisu bile poznate

 

Prostitutka
Prostitutka, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Pojasevi nevinosti postali su popularni u Evropi u 15. i 16. veku, a njihova funkcija je svima dobro poznata...

Mnogi, međutim, ne znaju da je pojas nevinosti često bio nošen, ne kao "zaštitno sredstvo", već kao dekorativni, odnosno modni detalj.

Donosimo vam 10 činjenica o pojasu nevinosti, koje vam verovatno nisu bile poznate:

1. Ne zna se tačno vreme nastanka prvih pojaseva nevinosti. Neki smatraju da su prvi put napravljeni u Italiji u 16. veku. Drugi izvori navode 1150. godinu, a ima i onih koji pojavljivanje ovog izuma vezuju još za period Rimljana i Grka.

2. Neke žene u Parizu su bile primorane na nošenje gvozdenih pojaseva nevinosti. Ovi francuski pojasevi su imali obruč obmotan somotom. Obruč je bio promenljive širine tako da su muškarci mogli da ga stežu i olabavljuju u zavisnosti od svog raspoloženja.

3. Pojasevi nevinosti su veoma često pravljeni u samo jednoj veličini. I pored toga, punije žene morale su da ih nose i da pri tom trpe jake bolove.

4. Tokom 16. i 17. veka, popularan pojas u centralnom delu Evrope je imao metalni opasač obima 80 centimetara. Na kukovima su se nalazila četiri metalna dela. Postojale su male rupe za mokrenje a sve je bilo osigurano katancem.

5. Robinje u Rimu su primoravane na nošenje pojasa nevinosti da bi bile "dovoljno dobre" za svoje gospodare.

Prostitutka, seks, prostitucija
Prostitutka, seks, prostitucija, Foto: Shutterstock, ilustracija

6. Pripadnici američke vojske prijavljivali su da su na Bliskom istoku viđali žene koje su nosile pojas nevinosti kasnih tridesetih godina 20. veka.

7. Rimljanke i Grkinje su često nosile metalne ili kožne pojaseve nevinosti preko svojih haljina da bi bile u trendu. Pojasevi su se sastojali od jedne trake, od para traka, od ukrštenih traka, ili od tri trake. Ovakav stil je služio za isticanje ženskih grudi i kukova.

8. Prostitutke u Rimu ponekada su bile primorane na nošenje pojasa nevinosti. Pojasevi su bili tako izrađeni da su otkrivali njihove intimne delove, a nosile su ih da bi mušterije postale zainteresovanije. Onda bi muškarci koji su bili tadašnji "makroi" otključavali pojaseve i za to dobijali novac.

9. Jedan od najneobičnijih pojaseva nevinosti izložen je u Nacionalnom muzeju srednjeg veka "Kluni" u Parizu. Napravljen je od nekoliko desetina metalnih zglobova i grubih parčića gvožđa koji prekrivaju svaki delić ženske karlice.

10. Tokom 19. veka mnoge žene su primoravane na nošenje "pojaseva za dan" prilikom odlaska na putovanja na kojima nisu imale nadzor.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi