NAJTUŽNIJE SCENE KOJE ĆETE VIDETI! Nezapamćena tragedija, nežni džinovi padaju u blato i umiru, a razlog je koban i za ljude! (FOTO)

Iznuren od gladi i žeđi, slon se borio da dođe do vode u afričkom rezervatu za divlje životinje Mana bazeni, međutim, zaglavio se u blatu i iako ga je osoblje parka oslobodilo on je uginuo.

Slon
Slon, Foto: Tanjug/AP

Samo nekoliko metara dalje ležao je uginuli bivo koji je, takođe, izvučen iz blata, ali su ga napali gladni lavovi, prenosi AP slike iz Zimbabvea koji je pogođenneverovatnom sušom.

Slonovi, zebre, nilski konji, impale, bivoli i mnoge druge divlje životinje suočene su sa nedostatkom hrane i vode u Nacionalnom parku Mana bazeni u Zimbabveu, a naziv parka dolazi od četiri bazena vode koje obično puni reka Zambezi svake kišne sezone i gde tradicionalno divlje životinje piju vodu.

Podaci Nacionalnih parkova i Uprave za zaštitu života u divljini u Zimbabveu pokazuju da je u poslednja dva meseca najmanje 105 slonova uginulo u rezervatima za divlje životinje, od kojih većina u Mana bazenima i u drugom još većem nacionalnom parku Hvange.

Mnogo očajnih životinja luta izrazeći iz parkova da u okolini potraži hranu i vodu.

Slon
Slon, Foto: Tanjug/AP

Mana bazeni, svetska baština Uneska, u ovo doba godine uobičajeno su izloženi velikim vrućinama i suši, ali je ove godine situacija daleko gora jer su prošlogodišnje kiše bile nedovoljne.

Čak je tok reke Zambezi smanjen.

Suša u južnoj Africi, međutim, pogađa i ljude, pa se procenjuje da bi glađu moglo da bude pogođeno čak 11 miliona ljudi u devet zemalja regiona, o čemu govore i podaci Svetskog programa za hranu, koji, inače, planira veliku distribuciju hrane.

Slon
Slon, Foto: Tanjug/AP

U zemljama južne Afrike normalne količine padavina zabeležene su tokom samo jedne od poslednjih pet sezona, naveo je Svetski program za hranu.

Sezonske kiše očekuju se uskoro, ali zvaničnici parkova i ljubitelji divljih životinja plaše se da će prevelik broj životinja uginuti pre toga, pa donose hranu kako bi pomogli najugroženijim, a izuzetno teški uslovi ubedili su vlasti u parku da napuste svoju uobičajenu politiku neintervenisanja.

BONUS VIDEO:

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi