SAVET RODITELJIMA Ako vam dete traži igračku, kupite je! Psiholozi objašnjavaju zašto je to bitno

Ovaj razlog vam ne bi ni na pamet pao

vrtić
vrtić, Foto: Profimedia.rs

U životu postoji trenutak kada dete traži nešto da bude "kao i svi drugi". Bez obzira na sve - svaka generacija ima svoje radosti. Barbike, spiner, ljigavac, lutke bez kose i td... Psiholozi kažu: kupi detetu šta ti ište!

Nije uopšte loše biti pomalo kao i svi drugi. Čak i ako je ta igračka lošeg kvaliteta, i pomalo skuplja nego što ste očekivali, kupite je. Čak i ako vaš prefinjeni ukus protestuje, a možete da priuštite svom detetu najbolje - ipak kupite ono šta vam traži. Zašto? Zato što tako treba.

Ovo pravilo ne važi svaki put, ali važi na onaj zahtev "Svi to već imaju". Kada vam dete to kaže i zahteva da mu kupite tu igračku - kupite je, jer za decu stvari su komunikatori. Ovo je lozinka za ulazak u krug, za prihvatanje. Vaše dete će tada postati deo dečije zajednice.

"Svi nosimo takve farmerke", ili "sve devojčice imaju majicu sa slikom koja ide "gore-dole".

Iako su to sitnice, poslušajte svoje dete i kupite mu tu banalnu stvar. Ne dopustite da se u tom uzrastu razlikuje i odvaja.

Beograd, škola, đaci
Beograd, škola, đaci, Foto: Alo!/Dejan Briza

Progutajte ponos, zakopajte principe i omugućite svome detetu da uđe u krug pripadanja zajednici.

Iza takvih gluposti kao što su igračke ili odeća, skrivaju se važna osećanja i stanja. U određenom trenutku važno je biti jedan od mnogih. Tako deca postaju moćna, i sigurna u sebe.

Doći će vreme kada će biti individualni. Dete jednog dana neće hteti da bude kao svi drugi.

Pokušaj roditelja da promene mišljenje detetu može negativno da se odrazi na njega. Dete može u ranom periodu da bude odbačeno od društva.

Dete je osetljivo i ako roditelji pokušavaju da mu usade osećaj gordosti i da kažu: "Mi smo bolji. Mi to ne radimo. Mi ne nosimo pocepane farmerke itd.." Dete će postati gordo, ali neće biti prihvaćeno pa će da pati.

Pustite ga da bude prihvaćeno, da izgradi socijalni odnos. Po nekad nije ništa loše da bude "kao svi drugi."

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi