30 ZLATNIH POLUGA JEDNA PORED DRUGE! Jednog dana običan ribar našao je na dnu mora blago možda vredno MILIONE, ali evo zašto pet godina ne može da dođe do njega!

Poput svog oca i dede, Đuzepe Džo Penisi je ribar i lovi malu ribu koja boravi na dnu okeana. Ali, Džo sanja o lovu na blago, koje je neka nezabeležena olupina ispustila u more pre 100 godina.

Grčka more
more, Foto: EPA-EFE/KATIA CHRISTODOULOU

Taj san se pojavio 2014, nakon što je njegova „GoPro“ kamera koju je zakačio za ribarsku mrežu i povlačio po morskom dnu kod obale Kalifornije snimila, kako on veruje, zlato. Kad je jedne septembarske noći te godine, oko 2.00 ujutro, video da je kamera uhvatila sjajni, žućkasti, pravougani objekt, Džo je toliko vrisnuo da je probudio svoju ženu.

Verovao je da je pronašao zlato, a na osnovu snimka smatrao je da na toj lokaciji ima bar 30 zlatnih poluga. Tokom sledećih pet godina Džo je uložio ogromne napore kako bi ustanovio šta je tačno pronašao.

Pročitajte još

Unajmljivao je ronioce, advokate, razgovarao sa stručnjacima iz američke Nacionalne agencije za okean i atmosferu (NOAA).

Jedan stručnjak je čak rekao da njegovo otkriće možda vredi 55 miliona dolara. Džo je proteklih pet godina bio obuzet time, ali on danas ne poseduje svoje blago, niti je uspeo da utvrdi da li je zaista u pitanju zlato.

Rusija, ribolov
Rusija, ribolov, Foto: Tanjug/AP

Za to postoji veoma dobar razlog. „Zlato“ koje je on video počiva na dubini od 305 metara u zaštićenom području zaliva Monterej u koje odlazi radi ribolova.

Zbog federalnih zakona Džo nije smeo da tamo radi ništa osim ribolova, uključujući spasavanje utopljenika ili korišćenje ronioca i robotske podmornice. Kazne za prekršaj ovog zakona mogu iznositi 100.000 dolara po danu.

Ipak, postojao je jedan način da zaobiđe ovo pravilo. Džo je mogao da se pozove na zakonsko pravo in rem, prema kom bi mogao da predstavi dokaz svog otkrića na sudu kako bi stavio svoje ime na njega.

Kurti podivljao na Ramu zbog Beograda, Albanci kopaju sopstveni grob!

AUTOR: Tanjug; D.K. DATUM I VREME: 13.11.2019. 16:47 Lider Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, ponovo je danas kritikovao Albaniju i premijera Edi Ramu zbog učestvovanja na trojnom sastanku u Ohridu, posvećenom balkanskom "mini Šengenu" i poručio da je albanski premijer trebalo da sačeka formiranje nove prištinske vlade.

Ali, nije imao dovoljno dokaza da pokaže da nečeg vrednog zaista ima tamo dole na dnu zaliva. Stoga je odlučio da rizikuje i ode na lice mesta u potragu za dokazom. Video je nešto što je ličilo na top broda koji je možda nekad davno nosio zlato sa sobom. Na njegovu žalost, ispostavilo se da to nije to. Ograničen s ljudstvom i opremom vratio se kući.

Ova priča nema srećan kraj. Kako je Džo naučio, život nije film i nije nimalo jednostavno doći do potopljenog blaga jednom kad ga locirate – a čak je i to sporni detalj. Niti je Džo saznao da li na dnu zaliva postoji olupina broda, niti je pronašao svoje blago. On je međutim odlučio da svoju priču objavi u medijima, kako bi pronašao nekog ko bi finansirao stvarnu ekspediciju. Dok se to ne dogodi, dok ne pronađe svoje zlato, Džo će do tada raditi dva posla kako bi „skrpao“ kraj sa krajem.

BONUS VIDEO:

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi