OPERACIJA “SVETI HITLER” Nacisti su hteli da pokore svet i istrebe "niže rase", ali ovo je bio najluđi plan Adolfa Hitlera ikada!

Na neki način, Adolf Hitler je bio nerazmetljiva osoba - bio je vegetarijanac i nije voleo da puši. Ipak, najvećim delom je bio baš onakav kakvim ga je upamtio svet - egocentrični manijak!

Adolf Hitler i papa Pije XII
Adolf Hitler i papa Pije XII, Foto: Youtube/Printscreen

Jedan od najboljih primera Hitlerove samozaljubljenost je događaj iz 30-ih godina prošlog veka kada je odlučio da u lokalne katoličke škole, umesto Isusa razapetog na krst, postavi svoje slike! Ipak, to mu nije bilo dovoljno, pa se odlučio da ode korak dalje i otme papu Pija XII!

Sve je bilo deo većeg i neverovatno suludog plana u sklopu koga je Adolf Hitler želeo da ukine sve religije i sebe proglasi Bogom Nemačke, piše Biznis Insajder.

Naravno, uklanjanje vođe katoličke crkve nije poticalo samo iz diktatorove sujete. Papa Pije XII 1943. godine počeo je javno da osuđuje nacističke napade zbog kršenja ljudskih prava.

 

Nakon što je Hitler shvatio da ga ove kritike mogu skupo koštati, skovao je plan. U svoju kancelariju je pozvao generala SS trupa, Karla Vulfa.

Želim da ti i tvoje vojne trupe zauzmete Vatikan što je pre moguće, zaštitite podatke i umetničke vrednosti, a papu i kuriju odvedete na sever – rekao je.

Plan je zvučao kao nešto što bi osmislio negativac iz nekog filma o Džejms Bondu – razmetljiv, intrigantan i - potpuno lud!

Ukratko, evo šta je Hitler smislio – nakon što bi nacistički vojnici okupirali Vatikan i zarobili papu, plan je bio da se druga grupa uvuče pretvarajući se da su oslobodioci.

 

Ali, umesto spašavanja poglavara katoličke crkve, oni bi tvrdili da je prva grupa nacista zapravo bila grupa italijanskih ubica – koljača koje bi ovi pobili usput “slučajno” upucavši i papu u haosu koji bi usledio, ako on ne bi pristao na saradnju. Ako bi ipak pognuo glavu, Pija XII bi odveli u Nemačku i zaključali u dvorac, a za sve bi okrivili Italijane.

Na sreću, Vulf je shvatio da je plan potpuno lud, pa ga je sam otkrio italijanskim vlastima što je ove, kao nemačke saveznike, s pravom razljutilo. General je otišao toliko daleko da je pristao i na intervju s lokalnim italijanskim novinama “Avenire” u vlasništvu katoličke crkve, kojima je rekao da je “lično od Hitlera primio naredbu o otmici Pape Pija XII“.

Najčudniji deo ove priče je, međutim, prema istoričaru Robertu Kacu, što atentat na papu Pija XII Nemačkoj ne bi doneo nikakve koristi. Hitler je bio spreman da uprska sve samo iz inata! Ili je možda potajno želeo papinu kapicu?

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi