MILIONI LJUDI JE PREŽIVELO ZAHVALJUJUĆI OVOJ DAMI Nikada niste čuli za nju, ali je svojim izumom zadužila sve nas! (VIDEO)

Svaka joj čast!

Mari Van Britan Braun
Mari Van Britan Braun, Foto: Youtube/Printscreen

Patent ove žene vodi se pod bezličnim brojem 3,482,03. Ipak, iza ovoga krije se izum koji je učinio da se milioni danas osećaju bezbedno u svojim domovima.

Mari Van Britan Braun rođena je davne 1922. godine u Njujorku. Ipak, presudna godina za život ove naučnice bila je 1966. Tada je u Zavodu za petente registrovan izum broj 3,482,03 ili, mnogo jednostavnije – sistem video nadzora za kućnu upotrebu!

I dok su danas ovi sistemi razvijeniji nego ikada, ideja o tome da neko može da nadgleda svoj dom ’60-ih je bila nezamisliva. A onda se pojavila Mari Van Britan Braun i njen partner (i suprug) Albert Bravn…

Njihov sistem bio je namenjen ličnoj sigurnosti. Sastojao se od sistema kamera koje su mogle da se pokreću i pokrivaju sve uglove. Sve što bi kamere zabeležile pojavljivalo bi se na centralnom monitoru, a kao poseban dodatak Mari je u sistemu predvidela i daljinski kojim bi se automatski otključavala i zaključavala vrata.

Korisnik je tako mogao da na svom televizoru promeni program na odgovarajuću frekvenciju i vidi ko je ispred vrata. Sve u svemu, bio je to pravi sistem video nadzora u mnogome sličan onom koji danas poznajemo.

Motivi Mari da napravi ovaj, u to vreme revolucionarni izum, bili su, po njenom priznanju, veoma “sebični” – živela je u njujorškoj crnačkoj četvrti u kojoj je policiji trebala bukvalno večnost da odgovore prilikom poziva za pomoć.

Za svoj izum Mari je dobila mnoge nagrade uključujući i onu Nacionalnog komiteta za nauku. Bila je jedna od prvih afroameričkih naučnica koje su dobile ovo priznanje.

Njen izum predstavlja osnovu modernog video nadzora u privatne i policijske svrhe. Mari Van Britan Braun više se nikada su svom domu nije osećala nebezbedno. Umrla je 2. februara 1999. godine, piše Istorijski zabavnik.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi