NESTAŠICA NAJBOLJEG ANTIBIOTIKA Zdravstvene ustanove već mesecima bez NEZAMENLJIVOG LEKA

U zdravstvenim ustanovama u Čačku već dva i po meseca vlada nestašica penicilina. Nestašica je i u Novom Sadu, potvrdili su juče farmaceuti nekoliko apoteka u ovom gradu.

Apoteka lekovi tablete farmaceut bolest lek
Apoteka, Foto: Shutterstock

Kako pišu "Večernje novosti" i izabarani lekari u više domova zdravlja u Beogradu kažu da je snabdevanje ovim injekcijama nestabilno. U državnoj apoteci "Terazije" ovog leka juče nije bilo, a u centru za informacije o lekovima u Apotekarskoj ustanovi Beograd, Novosti su saznale da penicilina, iako je to lek za bolničku i ambulantnu primenu, ali ga ipak drže i u apotekama, nema ni u jednoj od 124 apoteke u ovom lancu.

U Ministarstvu zdravlja, međutim, kažu da nestašice nema, ali da je moguće da je negde došlo do kratkotrajnog zastoja u distribuciji, o čemu, bar za sad nisu obavešteni.

U Čačku, lek koji nedostaje zdravstvenim ustanovama, pacijenti ne mogu da nađu ni u apotekama.

Propisujemo druge antibiotike

- Problem je to što je, kako smo saznali, zaustavljena proizvodnja penicilina u "Galenici", a zbog čega, ne znamo - rekao je dr Aleksandar Pajović, direktor čačanskog Doma zdravlja.

On je dodao da njihovi lekari propisuju pacijentima antibiotike drugog spektra, ali da je penicilin nezamenljiv i to je lek širokog spektra.

Injekcija vakcina
Injekcija, Foto: Shutterstock

Apotekari u Čačku su, takođe, potvrdili Novostima da penicilina nema. Oni kažu da pokušavaju da ga nabave, ali da im to ne uspeva gotovo tri meseca. Lek su imali, ističu, na kratko, samo oni koji su imali nešto zaliha koje su se brzo potrošile.

- Planirane su i nabavljene dovoljne količine penicilina - kažu u Ministarstvu zdravlja.

- Nama nije prijavljena nestašica ovog leka, ali moguće da je negde došlo do kratkotrajnog zastoja u distibuciji iz razloga o kojima nismo obavešteni.

U Ministarstvu navode da je Republički fond za zadravstveno osiguranje sproveo postupak centralizovane javne nabavke za lek zaštićenog naziva penicilin, prašak za suspenziju, za injekciju, od 800.000 jedinica proizvođača "Hemofarm AD" iz Vršca, kao i za druge lekove iz grupe penicilina.

- Propisani su okvirni sporazumi sa dobavljačima 31. oktobra i istog danaposlate su i instrukcije zdravstvenim ustanovama da zaključe ugovore za nabavku neophodnih lekova - navode u resornom ministarstvu - Takođe, RFZO je, pored injekcionih oblika penicilina, osiguranim licima obezbedio i sbe oralne oblike penicilina: tablete, kapsule i sirupe.

Na osnovu okvirnog sporazuma zdravstvene ustanove su i mogućnosti da povlače lek i po isteku važećeg ugovora, odnosno u periodu dok se sprovodi nabavka novih količina.

U Apotekama "Niš" rečeno je da imaju penicilinske antibiotike u kapsulama i sirupima svih registrovanih proizvođača, a da injekciju penicilina pacijenti retko traže, jer su za ambulantnu primenu.

Retko u primeni

U razgovoru sa nekoliko izabranih lekara, piše list, zasada su retke situacije kada se penicilin daje venski ili intramuskularno, jer ima puno savremenih efikasnih antibiotika koji se piju, što je za pacijente komfornije.

- Već dugo se ne praktikuje da se penicilin daje u kućnim uslovima, jer je rizik prilično visok ne samo do penicilinskog šoka, nego i zato što mogu da se stvore mikroembolije, što nije opasno, ali je za pacijente neprijatno.

Pratite nas na Instagramu i Facebook-u

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi