„SPORT PLUS“ U JOHOVCU, NADOMAK BIJELJINE Savi Miloševiću su zbog fudbala krave bežale u njivu!

„Pomagaće nam i dalje, i Proleter je njegov klub. Čekamo ga da nam dovede crno-bele“, vele meštani semberskog sela

"Alo!" u Johovcu, Foto: M. Metlaš

Stadion „Andrija Milošević“. Pust. Lopte ni na vidiku. Pod ključem su. Samo je kreč u pripravnosti da obeleži travnjak, šaren u rano proleće. Još neoporavljen od hladne zime u Podrinju. Pa da, utakmica je nedeljom. Tako je to u četvrtoj ligi...

"Alo!" u Johovcu, Foto: M. Metlaš

Ne, nisMo džabe bili put od Beograda u ravnu Semberiju. Nismo ni poljubili vrata zaključanog Proletera. Dovoljno je bilo da u Johovcu izgovorimo čarobne reči - Savo Milošević.

Savo Milošević
Savo Milošević, Foto: Partizan

Na ulazu u prostorije spomen-ploče preminulom čelniku Dragu Sekaniću, čoveku po kojem stadion nosi ime i, tuge li, utopljenom igraču Stefanu Rakiću, tada 21-godišnjaku. Unutra, kad zakoračismo pošto Mile Bojanić iz komšiluka pohita da otključa, puca pogled na fotografiju Andrije Miloševića. Savinog mlađeg brata. Kapitena i predsednika kluba. Nažalost, u znak sećanja na njega, otkad je onomad tragedija na autoputu odnela život duše Proletera.

 

"Alo!" u Johovcu, Foto: M. Metlaš

A gde je slika novog trenera Partizana? Pitamo dok pogledom šaramo po nekoliko prostorija koje, uz igralište i ljude, dabome, čine člana Područne lige Bijeljina. Pitamo sada već u društvu koje se očas posla stvori.

- Nema Savine slike. Još je živ, hvala Bogu - vele nam.

Milošević je naš predsednik, a Jović će voditi Zvezdu!

Kako je neko nedavno primetio, Republika Srpska maltene vodi fudbal u Srbiji. Naime, na čelu Saveza je Slaviša Kokeza, poreklom iz Šipova, selektor reprezentacije je Mladen Krstajić, vezan za Bijeljinu, u kojoj je prvi čovek kluba (Radnik), a sad je na klupu Partizana seo Savo Milošević iz Johovca. Fali još neko iz RS na čelu Zvezde.

- Da, da, Krstajić je ovde predsednik, a u Srbiji selektor, a Savo je u Srbiji trener, a ovde je predsednik našeg Proletera. To je otkako mu je poginuo brat Andrija. A što se Zvezde tiče, u njoj će glavni biti Luka Jović. Za 15 godina. I on je naš, tu iz Batara (susedno selo). Dobar momak. Kad dođe na leto, celo društvo svuda vodi sa sobom - priča Mišo Milošević.

Živ je, ali na mukama, dodajemo. Valja mu uspraviti diva iz Humske. Složiše se Bojanić, koji brine o igralištu, Mišo Milošević, fudbaler Proletera, bivši trener Mićo Ivanović i Stojan Bošnjaković.

Mićo Ivanović, Foto: M. Metlaš

- Šta se tamo događalo, mi smo mali da bismo znali. A da će Savo uspeti, u to verujemo. On je veliki čovek. Ne beži od odgovornosti, a nije pretenciozan. Nije takav da mora biti samo kako on kaže. Poznaje većinu igrača, mnoge još dok su bili u mlađim kategorijama i ovde dolazili na turnire. Zbog njega su dolazili, zbog njega će sada dati maksimum. Uspeće Savo u Partizanu - smatra Ivanović.

MEĐUNASLOV
Jedna strana puta za Zvezdu, druga, Savina, za Partizan

Johovac je uvek i verovao da će Milošević postati neko i nešto.
- Još kao dete je pokazivao vanserijski talenat. Moglo se i tada pretpostaviti da će izrasti u velikog igrača - kaže Ivanović, na šta se Bojanić nadovezuje:

"Alo!" u Johovcu, Foto: M. Metlaš

- Ah, koliko puta je zanemario krave koje je čuvao da bi trčao za loptom. Krave odu u njivu, a njega onda istuku, jadnika.

Pored Save u Partizanu, nadaju se da će uspeti i njihov Proleter. U žestokoj borbi da opstane u područnoj ligi. Uprkos maču petog ranga Republike Srpske, koji cele sezone visi nad glavom. „Miloš Obilić“, prvi iznad opasne zone u kojoj je pored naših domaćina, fenjeraša, i pretposlednji „Stević Jovan“, beži sedam bodova.

"Alo!" u Johovcu, Foto: M. Metlaš

- Nećemo ispasti! Savo će nam pomoći. Pomaže nam u opremi, novcem, pomoći će i sad - reče nam još na dolasku momčina Mihajlo Bojanić, igrač Proletera, dok je pored puta čekao prevoz ka obližnjoj Janji.

U takav epilog veruju i potonji sagovornici, svi odreda. Najiskusniji među njima, i životno i fudbalski, Mićo Ivanović dodaje:

- Johovac i Ruhotina su maltene jedno selo. Ona strana ceste je za Zvezdu, a ova (na kojoj je igralište Proletera i nedaleko odatle Savina porodična kuća) za Partizan. A zajedno čine Proleter. Bili smo u Regionalnoj ligi Srpske, a onda je došlo do rasipanja kvalitetnih igrača. Odvedoše ih veći klubovi... Sad smo se pojačali, imamo dobru ekipu i nadamo se opstanku, a zatim da u sledećoj sezoni pojurimo treći rang. Vratićemo se...

"Alo!" u Johovcu, Foto: M. Metlaš

MEĐUNASLOV

Drag gost na Svetu Petku

Da se vratimo onom što nas je „nateralo“ da zapucamo 160 kilometara...
- Dobar je Savo. Mi smo rod - reče Mišo Milošević, prvotimac Proletera.
- Zato i ne sme reći ništa loše o njemu - uz osmeh se u lokalnoj prodavnici u razgovor uključuje meštanka, i nastavlja:

"Alo!" u Johovcu, Foto: M. Metlaš

- Ma nema se šta loše reći za Savu. On se nikad nije ponašao kao neko ko je zaboravio zavičaj. Uvek je bio isti prema nama. I ko god je zatražio pomoć, dobio ju je od Save. Takav je čovek, ne može da ne da.

Mišo nam potvrđuje da u porodičnoj kući njegovih rođaka sad nema nikog. Podsećanja radi, Miloševiću je preminula majka, deda mu je umro u zatvoru pošto je ubio sina (Savinog oca), a brat je poginuo u saobraćaju.

 

"Alo!" u Johovcu, Foto: M. Metlaš

- Savo dođe jednom u dva-tri meseca. Okupimo se i na svetu Petku. Prošle godine je sedeo baš kod nas, dugo. Njegova sestra Cvijeta živi u Bijeljini, ona dođe vikendom.

Ako zbog obaveza novi kormilar „parnog valjka“ sad ređe bude u Johovcu, selo mu, naravno, neće zameriti.
- A možda on nas pozove da odemo u Beograd, ceo Proleter. Da testiramo njegovu ekipu. Možda kasnije, dok zaređa s pobedama. Šteta je za Partizan što Savo nije odranije tamo. Na bilo kojoj funkciji - smatra Mišo Milošević.

Porodična kuća Miloevića, Foto: M. Metlaš

 Prijateljski susret kluba u kojem je Savo ponikao i kluba koji je proslavio mogao bi da se odigra i na stadionu „Andrija Milošević“. Bio bi to praznik za Semberiju, uveravaju Johovčani.

Za vreme rata je pomogao svim borcima

Savo donosi fudbalsku opremu u Johovac, široke ruke je i kad treba finansijski da se pomogne Proleteru. Izlazio je u susret i seljanima...

- Ne znam koliko sad pomaže, ko mu se obraća, ali znam da je svima pomogao za vreme rata. Svim borcima, celo selo - tvrdi Mišo Milošević.

 - Doveo bi on Partizan, samo ako budemo zahtevali od njega. Možda ne najjači sastav... Savo nas nikad nije izbegavao. Uvek je uz nas i ostao je naš. Pomaže ljude, pomaže klub. Ovaj prostor je dao nekoliko poznatih fudbalera, Mićića, Mileta Uroševića, Tonkovića... Svi su oni nekako rezervisani, a Milošević nikad nije bio. Ako bi samo jednom rečju mogao da se opiše, Savo je - legenda. Verujte, legenda! - naglašava Mićo Ivanović.

Da, prođe manje vremena nego što je potrebno da se odigra fudbalsko poluvreme, a saznasmo šta je najpoznatiji Milošević iz Johovca za svakog meštanina tog semberskog sela.

 

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Sport - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi