30 MINUTA PLIVANJA DNEVNO SMANJUJE RIZIK OD SRČANIH BOLESTI ZA 40%

Prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, kardiovaskularne bolesti čine polovinu svih uzroka smrti u Srbiji.

Plivanje
Plivanje, Foto: ALO foto Nenad Vujanovic

Najviše osoba umire od moždanog i srčanog udara i posledica hipertenzije, a u ovoj strukturi zastupljena su oba pola i svi uzrasti.

Ove zastrašujuće činjenice navode nas na razmišljanje kako sprečiti rizik da obolimo, a pored zdrave ishrane, dovoljno sna i izbegavanja stresa, lekari ukazuju i na značaj fizičke aktivnosti.

Ali, ne bilo kakve - ona treba da bude redovna ali umerena, prilagođena zdravstvenom stanju i fizičkoj konstituciji, i, razume se, ličnom ukusu. Uslova je dakle mnogo, ali samo je jedan sport jednako dobar i koristan za sve, pogotovo kad je zdravlje srca u pitanju - plivanje.

Alarmantno stanje u redovima Ferarija nakon trke u Brazilu! (VIDEO)

AUTOR: B92/ M. Dr. DATUM I VREME: 18.11.2019. 20:29 Binoto nije želeo da prosudjuje ko je kriv. Sudar dva Ferarija u Brazilu, Foto: youtube screenshot Direktor Ferarija Matija Binoto razgovaraće sa vozačima Sebastijanom Fetelom i Šarlom Leklerom u sedištu ekipe u Italiji o njihovom sudaru tokom trke Formule 1.

Ovu tezu dokazalo je i istraživanje Univerziteta u Sijetlu, u kome je učestvovalo 3.856 ljudi oba pola, raspona godina od 19 do 80, kojima je bilo zajedničko to što su prema raznim karakteristikama imali veliki rizik za kardiovaskularne probleme. Ispitanici su plivali 30 minuta dnevno, u periodu od šest meseci.

Plivanje
Plivanje, Foto: Masanori Jošida

Pritom, svako je izabrao stil plivanja koji mu odgovara. Rezultati su bili veoma ohrabrujući: utvrđeno je da je plivanje smanjilo rizik za srčane bolesti za čak 40%.

Uočen je pad hipertenzije za 20 % kod onih koji su imali taj problem, a većina plivača je smršala, što je veoma bitno, s obzirom na to da je gojaznost veliki faktor rizika, baš kao i fizička neaktivnost.

Zamenjene gume dok kažeš piksla! Oboren svetski rekord u Formuli 1! (VIDEO)

AUTOR: Alo.rs/ M. Dr. DATUM I VREME: 18.11.2019. 17:27 - 18.11.2019. 17:52 Poslednja trka sezone vozi se 1. decembra u Abu Dabiju. Maks Ferštapen, Foto: AP Amanda Perobelli Vozač Red Bula Maks Ferštapen pobedio je na Velikoj nagradi Brazila koja je vožena u nedelju, a da do nje dođe mnogo su mu pomogli mehaničari koji su oborili svetski rekord kada je došao na zamenu guma.

Dobar učinak plivanja objašnjava se time što je to aerobni sport, koji jača srce ne samo da bude veće, nego i da bolje pumpa krv, što doprinosi njenom protoku kroz ceo organizam. Dakle, ako želite zdravo srce, ne čekajte letovanje, već iskoristite neki od zatvorenih bazena. 

BONUS VIDEO

Mlađan Šilobad ekskluzivno za ALO! posle pobede Partizana i prolaska u top 16!

 

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Sport - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi