VEST DANA Mladiću doživotna!

Ratko Mladić osuđen je na doživotnu kaznu zatvora. Prethodno je udaljen iz sudnice zbog protestovanja.

Ratko Mladić
Ratka Mladića izveli iz sudnice, Foto: Printskrin

General Vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen je pred Haškim tribunalom na doživotnu kaznu zatvora. Kako je navedeno, Mladić nije kriv za genocid po tački jedan (za genocid u šest opština BiH), a kriv je po svim ostalim tačkama optužnice. Mladić je osuđen po 10, od 11 tačaka optužnice.

Vučić: Ovo je težak dan, ali svi smo znali ishod

"Zločini koji su počinjeni spadaju u najstrašnije poznate čovečanstvu - a u njih spadaju i genocid i istrebljenje. Odbrana se pozivala na različite faktore, na njegove dobre namere, dobar karakter, slabo zdravlje, poodmaklo doba, mentalno stanje. Veće smatra da ti faktori imaju malu ili nikakvu težinu", rekao je sudija Ori.

Za šta je Mladić osuđen

- po tački 2 za genocid u Srebrenici,
- po tački 3 za zločin protiv čovečnosti,
- po tački 4 za istrebljenje i zločin protiv civilnog stanovništva,
- po tački 5 zbog ubistava i zločin protiv civilnog stanovništva,
- po tački 6 zbog ubistava i kršenja zakona i običaja ratovanja,
- po tački 7 zbog deporatcija i zločin protiv civilnog stanovništva,
- po tački 8 zbog nehumanog premeštanja i zločina protiv civilnog stanovništva,
- po tački 9 osuđen je zbog terorisanja, kršenja zakona i običaja ratovanja,
- po tački 10 osuđen je zbog protivpravnnih napada na civile i kršenje zkaona i običaja ratvoanja, i
- po tački 11 zbog uzimanja talaca - osoblja UN i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Sud je zaključio da je Mladić svojim delovanjem značajno doprineo izvršenju genodica nad bosanskim muslimanima u Srebrenici, da je terorisao stanovnistvo Sarajeva, da je naređivao uzimanje talaca...

Darko Mladić: Žaliću se!

Ovo je prvostepena presuda na koju postoji pravo žalbe.

Izricanju konačne presude prethodila je prava drama u sudnici, pošto je Ratku Mladiću pozlilo. Kako su saopštili advokati, Mladiću je naglo skočio pritisak, zbog čega se tražilo da se odmah iznese presuda bez čitanja obrazloženja.

"Izmeren mu je pritisak veći od 170", rekao je advokat odbrane Dan Ivetić i od sudije Orija zahtevao da se izricanje presude okonča.

Ipak, sudija Orije nije to dozvolio, pa je Mladić počeo da se buni. Tada je doneta odluka da tribunal na kratko prekine sa radom, kako bi Mladića izveli iz sudnice.

"Sve je laž. Ja sam uzbuđen, a ovo sve što ste vi govorili je čista laž! Sram vas bilo, sve što ste rekli je laž", vikao je Mladić vidno crven u licu.

Bramerc: Ovo nije presuda srpskom narodu

"Nećete komentarisati! Prekidamo rad, gospodine Mladiću udaljeni ste iz sudnice", rekao je Ori nakon čega su Mladića sproveli u prostoriju u kojoj postoji kauč i iz koje može da posmatra rad veća. Dok su ga izvodili iz sudnice Mladić je rekao: "Lažete, mamicu vam j****!"

 

Ratko Mladić
Mladić protestovao u sudnici, Foto: Printskrin

Podsetimo, Mladić je u jednom trenutku tražio da izađe iz sudnice da bi otišao do toaleta, pa je proglašena petominutna pauza. Ipak, pauza se odužila na pola sata. 

Srpski političari reagovali na presudu Mladiću

Čitanje presude Mladiću počelo je jutros u 10. Iako je ranije bilo najavljeno da Mladić neće prisustvovati izricanju presude, njega su doveli u sudnicu.

Ratko Mladić
Ratko Mladić, Foto: Printskrin

Sudija Alfons Orije je počeo da čita sažetak i zaključke iz procesa, koji ne predstavljaju deo presude, a Mladić je pažljivo slušao.

NATO pozdravio presudu Mladiću, Plenković bi mu sudio u Hrvatskoj

Ori je govorio o zločinima za koje se Mladić tereti, a to su dve tačke za genocid i pet tačaka za zločine protiv čovečnosti: progon, istrebljenje, ubistva deportacije i prisilno premeštanje, U dodatnih pet tačaka, Mladić je optužen je i za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca, kao kršenje zakona i običaja rata. Ori je govorio i o prisiljavanu zarobljenika na polne radnje, silovanjima i zlostavljanju. 

Evo šta Rusi kažu o presudi Ratku Mladiću

Mladić je tokom Orijevog izlaganja o Srebrenici uz osmeh odmahivao glavom, pogotovo u trenutku kada je veće iznelo tvrdnju da je nakon odluka koje su potpisali Karadžić i Mladić postojala jasna namera bila da se Srebrenica "isprazni" i da se pretvori u srpsku teritoriju.

Sudsko veće, uz izuzetak sudije Orija, nije našlo da je bilo genocidne namere u opštinama Foča, Ključ, Kotor-varoš, Prijedor, Sanski most, Vlasenica, koje su u optužnici navedene pod tačkom 1. Veće je našlo da je postojala namera sarajevsko-romanijskog korupsa da se granatira Sarajevo i širi teror i terorisanje stanovništva. Sudsko veće našlo je da je nad bosanskim muslimanima u Srebrenici izvršeno krivično delo genocida.

Veće zaključilo da dokazi ne idu u prilog tvrdnji da je genocid bio deo cilja zločinačkog poduhvata.

Dodik: Sraman šamar Srbima, ali Srpskoj ne mogu ništa!

Sudsko veće našlo je i da je optuženi imao nameru da pokrene i sprovede kampanju granatiranja i snajperskog delovanja sa ciljem širenja terora među civilnim stanovništvom Sarajeva.

Takođe, veće nalazi da je Mladić nameravao da izrši dela terorisanja, ubistva, protivpravnih napada na civile te da je tu nameru imao tokom celog perioda tokom kod se odnosi optužnica.

Ratko Mladić
Ratko Mladić uoči izricanja presude, Foto: Tanjug/AP 

Sudsko veće našlo je i da je optuženi imao nameru da pokrene i sprovede kampanju granatiranja i snajperskog delovanja sa ciljem širenja terora među civilnim stanovništvom Sarajeva.

Ratko i Radovan jeli pečenje pred presudu

Takođe, veće nalazi da je Mladić nameravao da izrši dela terorisanja, ubistva, protivpravnih napada na civile te da je tu nameru imao tokom celog perioda tokom kod se odnosi optužnica.

Incident ispred suda uoči izricanja presude

Suđenje Ratku Mladiću počelo je u maju 2012. godine, a okončano je 15. decembra 2016. godine.

Ratko Mladić je rođen 12. marta 1943. godine u selu Božinovići, u opštini Kalinovik u Bosni i Hercegovini. Bio je general i komandant Vojske Republike Srpske (VRS) od 1992. do 1996. godine.

Školovao se na Vojnoj akademiji Jugoslovenske narodne armije u Beogradu. Službovao je kao starešina na području Makedonije i Kosova i Metohije. Za komandanta devetog korpusa u Kninu postavljen je 1991.

Zapadni mediji: "Osuđen bosanski krvnik"

Aprila 1992. godine vanredno je unapređen u čin general-potpukovnika, a već narednog dana postavljen je za načelnika štaba i ujedno zamenika komandanta u komandi Druge vojne oblasti JNA u Sarajevu.

Na tu dužnost stupio je 10. maja 1992. godine. Posle dva dana, odlukom Narodne skupštine Srpske Republike u Banjaluci, a na predlog Radovana Karadžića, Mladić je postavljen za komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske i na tom položaju je ostao do 1996. godine. Redovno je unapređen u čin general-pukovnika 24. juna 1994.

Ratko Mladić
Ratko Mladić se prekrstio pre izricanja presude, Foto: Tanjug/AP

Novembra 1996. godine, ukazom tadašnje predsednice Republike Srpske Biljane Plavšić, Ratko Mladić smenjen je sa mesta komandanta Glavnog štaba VRS i nije imenovan za načelnika Generalštaba, pod pritsikom međunarodne zajednice i Haškog tribunala.

Zvanično, njegova vojna karijera u VRS završava se polovinom 1997. godine, dok nezvanično oficir VRS ostaje sve do penzionisanja, 7. marta 2002, kada ukazom predsednika Republike Srpske "prestaje profesionalna vojna služba general-pukovnika Ratka Mladića."

Majke Srebrenice aplauzom dočekale presudu Mladiću

Međutim, Mladić je imao status aktivnog vojnog lica i u SRJ, sve dok ukazom predsednika SRJ Vojislava Koštunice nije penzionisan 28. februara 2001. godine.

Mladić je uhapšen u maju 2011. godine, nakon godina skrivanja i izručen je Hagu.

 • Korisnik: Aleksandar
  26/11/2017 - 18:51
  Ovo je presuda Srpskom narodu za rat u 90tim. Genocid....to je sada cinjenicni ishod rata. Srpska strana u ovome ne postoji, ad hok kvazu tribunal nepreiznat ( UK and USA) je odredio medijsku propagandu kao cinjenicu. Zao mi je Sroskih zivota i ljudi koji su izgubili mladost. Mozda jedina lekcija u ovom je sto dalje od ratova, sto dalje od bilokakvih saveza sa Mulsimana i Hrvata...ali bas ...sto dalje.....
 • Korisnik: GubimVolju
  23/11/2017 - 08:47
  SVE JE TO ZA "PRIMER" SVAKOM SRBINU KOJI BI SE SUPROTSTAVIO SLEDECEM AGRESORU,A NAJGORE JE TO STO DANAS MEDJU SRBIMA IMA VISE IZDAJICA I STRANIH PLACENIKA NEGO STO IH JE SVE ZAJEDNO BILO U PROTEKLIH 1000 GODINA .
 • Korisnik: Mihael
  23/11/2017 - 08:22
  Sramota!!! Zar su jedino osudjeni Srbi, zar je Ratko Mladic jedini ubijao. Muka mi je, sramota za ceo svet. Karadzic i Mladic ispadose jedini zlocinci a Hrvatski i Muslimanski generali ispadose heroji toliki su heroji da su mi za vreme operacije oluja izresetali u krevetu nekokretnog pradedu od 90 leta. To nije zlocin, jer je stqri bio Srbin.
 • Korisnik: GLUMICA
  23/11/2017 - 00:11
  RATKO MLADIC...GENERAL CIJA TAKTIKA RATOVANJA SE IZUCAVA I NA AMERICKIM KOLEDZIMA...JEDNOSTAVNO NAJINTILIGENTNIJI STRATEG NOVIJE ISTORIJE. PONOSI SE SRBIJO.. SVI SMO MI MLADICI !
  • Flash'n'Storm @GLUMICA
   23/11/2017 - 07:15
   Ja nisam,meni je savest čista !
 • Korisnik: Veruj Heroju
  23/11/2017 - 00:05
  Tvoja presuda nije kraj!Ne boj se boga za razliku od drugih...likovaceno i mi jednog dana...i nase majke ,bake zasluzuju da se raduju a doci ce i taj dan!a Ne ko ove placenice danas... Slava nasem Heroju
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi