NE GINE VAM ROBIJA! Ako iznajmljujete stanove "na drugu ruku" - završićete u zatvoru!

Problem je u malom broju stanova za iznajmljivanje ali i stanova u samom vlasništvu.

Stan, ključevi
Stan, ključevi, Foto: Shuterstock

 

* Prevare sa rentiranjem stanova česte u Švedskoj, naročito u Stokholmu

* Kaznenoj politici biće obuhvaćeni i Srbi koji žive tamo i iznajmljuju svoje stanove

* Ranije je važilo samo upozorenje, uz gorenaveden gubitak ugovora i iseljenja, a sada će te osobe moći da odu i u zatvor

 

Švedska je odlučila da stane na put iznajmljivanju stanova "na drugu ruku", i da one koji se usude na takvu rabotu pošalje u zatvor.

Odluka će tako obuhvatiti i građane Srbije koji su otišli tamo da žive, a koji neretko, čine baš ovaj prestup. Tako, često se stan čija cena rentiranja na tržištu iznosi realnih 300 evra, izdaju od vlasnika višestruko skuplje, pa se cifra popenje i na 1.300 evra.

INSPEKCIJA NAREDILA HITNU ISTRAGU! Misteriozna smrt 3 trudnice i 4 bebe u Srbiji! Lekari u strahu!

Zatvor je samo jedna od mera koju planira Švedska da uvede kako bi regulisala tržište nekretnina, a Zakon o iznajmljivanju treba da stupi na snagu 1. oktobra. Svako ko iznajmljuje stan iz druge ruke, bez odobrenja, a uz to naplaćuje previsoku stanarinu, kriv je za delo koje po zakonu koji stupa na snagu sledećeg meseca i može da donese do dve godine zatvora, piše u novom zakonu.

Ranije, takvo ponašanje nije bilo krivično delo i bilo je uglavnom sankcionisano raskidom ugovora i prevremenom otplatom obaveza.

Ključevi, stan, iznajmljivanje stana
Ključevi, stan, iznajmljivanje stana, Foto: Shutterstock, ilustracija

 

Jedan od razloga za ovakav potez je manjak stanova na tržištu, i dodatno, to što se oni koji su na raspolaganju ne koriste pravilno.

Prevare su zato česte u celoj Švedskoj, posebno u oblastima gde je taj nedostatak izražen, kao što je Stokholm.

 

M. J. koji već godinama živi u glavnom gradu Švedske, kaže da i njegovo iskustvo potvrđuje da je problem u malom broju stanova za iznajmljivanje ali i stanova samom vlasništvu.

Sve to uticalo je na proceduru iznajmljivanja koja je prilično komplikovana jer je činjenica da u Švedskoj osoba može da kupi stan ali kada kupi stan zapravo ne kupi stan već kupi pravo da živi u tom stanu i kupi deo firme koja je vlasnik zgrade.

Pri tom svaka zgrada ima kućni savet koje je pravno telo i koje je vlasnik te zgrade.

Dva brata poginula istog dana u 10 minuta razmaka, a nisu bili zajedno!

AUTOR: Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 11.09.2019. 23:21 Dva brata iz Severne Dakote poginula su istog dana u odvojenim sudarima, u razmaku od svega desetak minuta. Foto: Tanjug/AP Kajl (43) i Džeremi (47) vozila su "bagije" vraćajući se svojoj farmi blizu Ekelsona u petak uveče, kad je Kajl izgubio kontrolu i upao u močvaru.

 

Kada osoba u toj zgradi kupi stan, kupi udeo i u tom kućnom savetu i samim tim je njegov deo. On uslovno rečeno postaje vlasnik:

- Kada vlasnik želi da iznajmi stan u zgradi na prvu ruku, on mora da pita svoje suvlasnike, odnosno firmu tj. kućni savet da li mu dozvoljavaju da on iznajmi stan. Oni mu dozvole, potpiše se ugovor sa osobom koja iznajmila stan i tako se iznajmi stan na prvu ruku, obično na godinu dana - kaže M.J.

Taj rok se poštuje jer svake godine mora da se pita kućni savet da li je u redu da stan bude izdat.

U toku je pobuna protiv Trampa!

AUTOR: Alo.rs/A.M. DATUM I VREME: 10.09.2019. 18:54 Haos u Beloj kući Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP Džon Bolton koga od milošte zovu u svetu "jastreb američke administracije" otpušten je danas sa mesta Savetnika za nacionalnu bezbednost. Vest o otkazu koju je svetu saopštio njegov šef Donald Tramp zaprepastila je sve, a kao bomba odjeknula je i u Srbiji.

 

- Ono što se međutim, često dešava jeste da osoba koja je iznajmila stan od vlasnika ponovo iznajmi stan. Tada se dupliraju cene je tolika potražnja za stanovima da oni koji bi inače koštali sa troškovima oko 300, 400 evra iznajmljiju se za 1.200, 1.300 - priča nam M. J.

Ranije, kada bi se to otkrilo, bilo je samo upozorenje, uz gorenaveden gubitak ugovora i iseljenja, a sada će te osobe moći da odu i u zatvor.

Naš sagovornik ističe da se ni ovaj Zakon za osobe koje su iznajmile stan od vlasnika neće lako implementirati, i da će biti potrebno vreme, upravo zbog nedostatka resursa.

Bonus video: Siniša Mali o povećanju plata i penzija

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi