NOVA PRAVILA ZA VOZAČE U SRBIJI Ako nemate ovaj papir nikada nećete proći tehnički pregled!

Pripremite se na vreme

Beograd, centar beograda, ulice, saobraćaj
Beograd, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Nova pravila tehničkog pregleda vozila postavljaju pred vozače i nove zahteve koji podrazumevaju i dodatne isprave, potvrde i deklaracije.

Radnici na tehničkim pregledima imaju pune ruke posla jer im je, pored stručnog znanja iz tehnike, potrebno i pravno obrazovanje za tumačenje pojedinih odredbi.

Najviše ovih dana ima problema sa automobilima registrovanim 2014. godine, a uvezenim 2013, za koje se mora utvrditi da li su prošli pregled Auto-moto saveza Srbije prilikom uvoza, javlja RTS.

Ako vozač nema carinsku deklaraciju koju je priložio prilikom registracije, neće moći da prođe tehnički pregled. Moraće ponovo da uzme ceo dosije iz MUP-a kako bi registrovao vozilo.

“Osnovni problem je što se carinska deklaracija čeka, nekada sedam dana, nekada 15, sve zavisi od toga koliko im treba da iz arhive izvuku tu registraciju i kada je prvi put urađena – imate motoriste koji su 2004. uvezli vozilo, a registrovali ga 2015”, objašnjava Marko Manojlović iz Tehničkog pregleda “10 plus”.

Beograd, saobraćaj, Brankov most, prevoz
Beograd, Foto: Alo!/Rajko Ristić

Domaća vozila, na primer “jugo”, imaju problema sa pojasevima na zadnjem sedištu.

“Svi automobili koji su prvi put registrovani posle 1985. moraju imati izvedene priključke za zadnje pojaseve. Poslali smo pitanje Agenciji šta to tačno znači. Trebalo bi da se organizuje savetovanje i za nas kontrolore, da li to znači da se samo izvede da ima gde pojas da se udene, a da ne mora da se ima pojas”, kaže Manojlović.

Ako je kojim slučajem neko sa stuba skinuo nalepnicu proizvođača o ukupnoj masi vozila i nosivosti, vozač neće moći da registruje vozilo.

Moraće u tom slučaju da se obrati proizvođaču koji će kroz nekoliko nedelja dostaviti originalnu nalepnicu čija cena je od 30 do 150 evra.

Povezane vesti

 • Korisnik: nebojsa
  19/04/2019 - 09:40
  Ja u gepeku imam registrator pun podvrda za retovizore ,kuku pepeljaru,stakla,gume i ostalo ali sada nemam gde da stavim stvari kada idem na put.
 • Korisnik: Zoran
  19/04/2019 - 08:07
  Čekaj bre, ja od MUP-a da tražim dolument koji oni već imaju, da bi im isti priložio? Eto posla za upravni sud!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi