PRAVILA ZA SAJAM Ako ste zaraženi, evo šta ćete moći da ponesete, kuda da se krećete, gde sa decom

Vojska Srbije na Sajmu je razmestila već 3.000 kreveta

sajam
sajam, Foto: EPA

Uslovi: Uz 3.000 kreveta stavljaju se natkasne i paravani, a svako ko bude upućen tamo moći će da ponese lične stvari i telefon i da slobodno šeta po smeštaju i razgovara sa ostalima

Na Beogradskom sajmu biće smešteni inficirani koronavirusom s blagom kliničkom slikom i oni će tu moći slobodno da se kreću i komuniciraju, uz sve ono što im je neophodno za svakodnevno funkcionisanje, počev od telefona, ličnih stvari...

Vojska Srbije na Sajmu je razmestila već 3.000 kreveta, a pored njih biće nameštene natkasne za svakog pacijenta, kao i paravani između kreveta. rof. dr Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktorke Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, rekla je da će tu biti lagodniji uslovi za inficirane koronavirusom.

Darija Kisić Tepačević
Darija Kisić Tepačević, Foto: Alo.rs

- Osobe s lakšim formama će moći slobodno da se kreću i da pričaju jedne s drugima, da koriste mobilne telefone, to će biti lagodniji uslovi. Tu će biti smešteni svi koji već imaju koronu i blaži oblik kliničke slike, dakle, već imaju vrus i ne mogu jedni druge da ugroze. Biće pod zdravstvenim nadzorom i čekaće samo da virus prođe. Kad nekome od njih u 24 sata dva puta bude negativan nalaz testa na koronu, biće otpuštani kućama - rekla je dr Kisić Tepavčević i dodala da su to slučajevi poput onih koji su, iako imaju kovid-19, bili u kućnoj izolaciji.

Prof. dr Branimir Nestorović, pulmolog iz Tiršove i član kriznog štaba za kovid-19, rekao je da će smeštaj na Sajmu verovatno sutra postati operativan i moći da prima prve pacijente.

- Svi oboleli koji budu tu smešteni moći će sasvim normalno da funkcionišu, samo što će im kretanje biti ograničeno na taj prostor na Sajmu, što je i logično jer su oboleli od kovida-19 - naglasio je Nestorović.

Branimir Nestorović
Branimir Nestorović, Foto: Printscreen/ Pink

On je naveo da će pored svakog kreveta biti natkasna i paravani, kako bi ipak svako imao i privatnost i mesto za svoje stvari.

- Svako može da ponese mobilne telefone, svoje stvari, dakle svoje pidžame, papuče i sve što mu treba. Imaće, naravno, obezbeđenu hranu, grejanje, toplu vodu, što znači i mogućnost za redovno tuširanje. Sve će to biti laki pacijenti koji će između sebe komunicirati - kazao je Nestorović.

Povezane vesti

 • Korisnik: mina
  26/03/2020 - 09:37
  i dalje nema odgovora, kako ce se postupati sa situacijama u kojima npr. oba supruznika moraju u stacionar, a imaju maloletno dete koje nema simptome, npr.dete od 4 godine. Ne moze kod bake i deke...logicno..gde ce dete u toj situaciji
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi