JEDAN OD NAJVEĆIH PRAVOSLAVNIH PRAZNIKA Danas su Blagovesti! Žene i devojke, jednu stvar nikako ne činite danas, jer odbijate blagoslov od sebe, a kad ustanete, prvo ovo uradite

Danas je jedan od 12 najvećih hrišćanskih praznika koji se slavi se u znak sećanja na blagu vest koju arhangel Gavrilo doneo Bogorodici i rekao joj da je Duh Sveti nju odabrao da bude majka Isusu Hristu.

Crkva u Grčkoj, korona
Crkva u Grčkoj, korona, Foto: Tanjug/AP

Blagovesti inače spadaju u Bogorodičine praznike i svetkuju ga najviše žene. Ali od ovog dana kreće buđenje prirode i mnogi radovi...

Blagovesti spadaju u radosne hrišćanske praznike i slave se uvek 7. aprila, tačno devet meseci pre Božića.

Devojke i žene, posebno one koje žele da zatrudne i postanu majke, odlaze u crkve i manastire gde su ikone posvećene Blagovestima i mole se Bogorodici, a vlada verovanje da na ovaj dan žene ne treba da se češljaju.

Za ovaj praznik postoje mnogi narodni običaji, a većina je vezana za buđenje prirode i početak prolećnih radova.

Narod se u selima tako plašio zime sve dok ovaj dan ne prođe. Tek posle Blagovesti kreću radovi u voćnjaku i njivama - počinje kalemljenje voća, orezivanje vinograda i setva pšenice i ječma.

Na Blagovesti se, po narodnom običaju, ustaje veoma rano, čak i u ponoć, a dan je počinjao devojačkom pesmom. Kuća i okućnica mora da se očisti.

Dan uoči ovog praznika devojke su sakupljale suva drva i grančice potrebna za veliku vatru koja se palila na nekom vidnom ili važnom mestu. Oko vatre su se veselili momci i devojke, a ponegde i stariji.

Ali zmije se na sam dan Blagovesti nisu spominjale. Niko nije sme da izgovori tu reč.

Period do sedam dana, koji kreće od ovog praznika, za mnoge može da bude presudan.

Naime, na sutrašnji dan sve do Velikog Petka dobro bi bilo započeti bilo kakav veći posao (izgradnja, pokretanje sopstvenog posla, usavršavanje), a povoljan je period i za donošenje važnih životnih odluka koje mogu da donesu korenite promene u životu.

Povezane vesti

 • Korisnik: bager
  07/04/2020 - 21:07
  tri i po milijarde zena nece to uraditi sto vi " naredjujete" i savetujete kao obavezu,,jel ce im se nesto desit ,s obzirom da je tako vec 3000 godina
 • Korisnik: Nn
  07/04/2020 - 17:16
  Pšenica se seje u jesen.
 • Korisnik: ivana
  07/04/2020 - 10:29
  Slava mu i milost na Sveti Arhangel Gavrilo i Presvetoj Bogorodici nk daju na svi puno zdravlje i sreca.Srecan praznik Blagovesti.Amin
 • Korisnik: Katolicanstvo
  07/04/2020 - 10:17
  treba da bude prioritetna vjera.
  • bager @Katolicanstvo
   07/04/2020 - 21:24
   Katolicanstvo nije vjera ,pravoslavlje nije vjera,,hriscanstvo je vjera
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi