NA KROVU SVETA SAM SE SMEJALA I PLAKALA Dolores el Šeleh, druga Srpkinja koja je osvojila Mont Everest, u ekskluzivnoj ispovesti za „Alo!“

Zahvaljujući Dolores el Šeleh, na Mont Everestu se još jednom zavijorila srpska zastava. Ona je druga Srpkinja i prva Jordanka i Arapkinja koja se popela na krov sveta.

Dolores el Šeleh sa srpskom zastavom na Mont Everestu
Dolores el Šeleh sa srpskom zastavom na Mont Everestu, Foto: Privatna arhiva

Uspon na najviši planinski vrh nije bio nimalo lak fizički, a naročito emotivno. Bilo je i straha i neizvesnosti, kao što je bilo i trenutaka neizmerne sreće, naročito kada je osvojila Everest, ali i trenutaka ogromne tuge kada je gledala u zaleđene, mrtve ljude. Najveću agoniju doživela je kada je na njene oči od iscrpljenosti preminuo član njene ekspedicije.

Roditelji se zavoleli tokom studija

- Majka je rođena u Kuršumliji, ali je iz Niša, tamo je živela. Otac je Jordanac. Upoznali su se tokom studija. Otac je studirao na građevinskom fakultetu, a majka na medicinskom, ali onda nije završila jer se posle udala. Živeli smo u Amanu, u Jordanu, gde sam rođena i gde sam završila studije. Od pre pet godina sam u Dubaiju - kaže Dolores.

Dolores u razgovoru za „Alo!“ kaže da će zauvek pamtiti 23. maj ove godine, kada je u svojoj 28. godini razvila srpsku i jordansku zastavu na 8.848 metara, na Mont Everestu, a onda i zaigrala na najvišem vrhu sveta.

- Verujte da nisam mogla da prestanem da plešem od sreće i šoka. Bilo je minus 38. Nisam se usudila da skinem masku sa kiseonikom jer je tog dana bilo baš grozno vreme, ali jesam rukavicu. Istog trenutka mi se prst zacrveneo - kaže na početku razgovora za „Alo!“ Dolores, koja je bila gošća naše redakcije.
Dolores poslednjih pet godina živi i radi u Dubaiju, gde se bavi održivim razvojem.

Dolores el Šeleh
Dolores el Šeleh, Foto: Privatna arhiva

 

Naše gore list je po majci, koja je rodom iz Srbije. Ali koliko je Srpkinja, toliko je i Jordanka po ocu Jordancu.

Put na Everest koji ju je upisao i u srpsku i jordansku alpinističku istoriju, ističe, nije bio ni kratak ni jednostavan.

Dolores el Šeleh
Dolores el Šeleh, Foto: Privatna arhiva

- Očekivala sam da će biti teško, a bilo je i teže. Koliko sam sreću i radost doživela na vrhu, pri silasku sam doživela ogromnu tugu. Postala sam očevidac smrti! Austrijanac od 65 godina, koji je osvojio Everest, spuštao se u jednom trenutku ispred mene, a sledećeg se već srušio i preminuo na moje oči. Umro je od iscrpljenosti. Od tuge i šoka sam vrištala, a drugi članovi ekspedicije, koji su se već spustili, mislili su da vičem jer sam se uplašila od silaska. Nisu shvatili šta se dešava. Inače, tokom i uspona i silaska nailazila sam na zaleđene, mrtve ljude. To je isto tako strašno. Oni koji tamo umru, tamo i ostanu. Osim od iscrpljenosti, umiru i usled nedostatka kiseonika i povreda - kaže Dolores.

Dolores po dolasku u Beograd bila gost redakcije novina
Dolores po dolasku u Beograd bila gost redakcije novina "Al, Foto: Vladimir Marković/Alo!

Osvajanje planinskih vrhova je, navodi, borba i sa samim sobom.

- Koliko je bitna fizička, toliko je, možda i više, bitna mentalna snaga. Moj uspon na Everest je nešto najluđe što sam do tada uradila. Tamo sam naučila velike životne lekcije, videla sam kako se u samo pet minuta život pretvara u smrt. Danas mnogo više cenim ne samo život već sve stvari u životu - napominje ona.

Imala sam Draganinu podršku Dolores kaže da je u kontaktu sa Draganom Rajblović, prvom Srpkinjom koja je osvojila Mont Everest. - Ona mi je bila istinska podrška od trenutka kada sam je upoznala putem Fejsbuka. Beskrajno sam joj zahvalna. Ona je i objavila da je srpska zastava ponovo na Everestu - navodi Dolores.

Za uspon na Mont Everest, kada se uračunaju dozvole, vodiči, oprema, prateći i svi drugi troškovi, potrebno je, kaže Dolores, od 60.000 do 65.000 dolara. Veliku novčanu pomoć imala je od sponzora iz Dubaija.

To što je veliki ljubitelj prirode bio je, navodi, okidač da se pre tri godine odluči da se iz pustinje i toplog Dubaija otisne u osvajanje planinskih vrhova.

- To je bilo još 2016. godine. Tada sam odlučila da se bavim nečim novim. Ceo život sam bila po gradovima i želela sam da odem u prirodu. Mont Everest je bio cilj. Nebrojene sate provela sam radeći kardio i vežbe snage sa ličnim trenerom. Popela sam se prethodno na Manasalu, na 8.156 metara, kao i na Mera Pik na Himalajima, Elbrus, Kilimandžaro - kaže naša sagovornica.

Najveća želja mi je da zasnujem svoju porodicu

Iako je osvojila za mnoge neosvojiv Mont Everest, Dolores kaže da u životu postoji još izazova za nju.

- Sad se bavim jahanjem i zaista uživam u tome. U životu imam još toliko i želja i snova koje težim da ostvarim. Jedna, možda i najveća, jeste da zasnujem svoju porodicu i da se ostvarim u ulozi majke - navodi ona.

 

 • Korisnik: Mnogo mi je žao
  08/12/2019 - 13:29
  Nine Ađanin, što nije uspela. Čestitam od srca Dolores, sad možeš sve i ono najteže, izboriti se uz Božju pomoć sa zlom koje nasrće na Tebe i sve druge.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi