Đorđe je kupio stan, sve uredno uknjižio, a onda je počela agonija sa izvršiteljima duga pola decenije iz potpuno NEVEROVATNOG RAZLOGA!

Neobična situacija!

Stan Milića Vukašinović
Stan Milića Vukašinović, Foto: Alo! O. Konotar

Kupite stan i dobijete izvršitelje za vratom i pred vratima. Ukratko, ovako bi mogla da se opiše situacija jednog Šapčanina koji je 2014. godine kupio stan, završio sve formalnosti u vezi sa kupoprodajom, preknjižio sebe u katastru kao novog vlasnika nekretnine i počeo da dobija opomene od izvršitelja zbog duga za komunalije prethodne vlasnice.

Verovali ili ne, Đorđe Babić ovu bitku bije već petu godinu, odnosno otkako je kupio nekretninu u Ulici Jovana Cvijića, u Šapcu.

Đorđe kaže da ne zna šta će da radi, da već godinama uverava nadležne da nema ništa sa dugom prethodne vlasnice, kao i da je on vlasnik stana.

Kupio sam stan i dobio izvršitelje

- Kupio sam stan 2014. godine. Tada sam ga preknjižio na svoje ime u katastru. Apsolutni sam vlasnik te nekretnine. Formalno-pravno sve je još tada završeno. Naredne godine stigla mi je neka opomena za dug koji je napravila prethodna vlasnica. Odnosno, nije bio plaćen neki račun za komunalije iz perioda dok je ona stanovala u tom stanu. Iznenadio sam se i zabrinuo šta sve može da se desi, pošto sam čuo priče o izvršiteljima koji plene sve živo. Odmah sam otišao u policiju. Podneo sam tada zahtev da se prethodna vlasnica odjavi sa moje adrese. Smatrao sam da je to završeno - priča svoju neverovatnu priču Đorđe.

Prema njegovim rečima, u policiji su evidentirali "slučaj" kao "spornu adresu". Rekli su Đorđu da oni ne mogu da urade ništa dok prethodna vlasnica ne promeni svoja lična dokumenta.

Ponovo u policiji, ali ništa se nije promenilo

- Nisam u komunikaciji s bivšom vlasnicom stana otkako smo završili kupoprodaju nekretnine. Bio sam miran do prošle godine. Na moje silno iznenađenje, ponovo mi je stigla opomena od izvršitelja koju sam tada ignorisao. Onda je stigla još jedna. Tada sam ih pozvao i rekao o čemu se radi. Rekli su mi da je u pitanju novi dug, a da je to zvanična adresa prethodne vlasnice stana. Još su mi naveli da proverim u policiji da li je sve u redu sa odjavom te bivše vlasnice. Otišao sam opet u policiju i saznao da je stanje predmeta isto kao što je bilo 2015. godine - priča saogovrnik.

Kako on dodaje, u policiji su mu rekli da je izvršitelj trebalo kod njih da proveri adresu prethodne vlasnice stana pa tek onda da šalje opomene.

- Da su proverili u policiji bi im rekli da je ta adresa sporna. Od tada je prošlo mesec dana i ponovo sam primio opomena od izvršitelja. Stvarno ne znam šta da radim. Šabac je mali grad. Svi se znaju. Nije mi jasno da izvršitelji ne znaju da prethodna vlasnica mog stana ne živi više na toj adresi. Opet sam ih zvao i pitao dokleće da mi šalju opomene, a oni su mi rekli da je to prvi put. Objasnio sam da nije i ispričao za prethodne opomene, onda su mi rekli da je u pitanju greška - kaže Đorđe.

Stan
Stan, Foto: Shutterstock/Ilustracija

Kako on objašnjava sve je to uznemiravajuće za njega.

Popis imovine pa tek onda žalba?!

- Saznao sam da mogu da podnesem žalbu izvršiteljima tek kada mi budu popisali imovinu. Ne znam šta ću da radim ako mi zakucaju na vrata. Ne treba valjda da angažujem detektiva da pronađe sadašnju adresu prethodne vlasnice mog stana - završio je on.

Izvršitelji: Đorđe može da se žali

Sa druge strane, u Komori izvršitelja, komentarišući ovaj slučaj za RTS, kažu da su od kolege iz Šapca dobili informaciju da je adresu dužnika dobio od MUP-a.

Prema istim informacijama, izvršitelji su dužni po zakonu da provere adresu dužnika u policiji jer je ona jedina merodavna za njihovo postupanje.

U Đorđevom slučaju, a prema istim podacima, to znači da izvršitelji mogu da popišu stvari koje se nalaze u njegovom stanu, a on ima pravo da, kao treće lice, odnosno osoba čije su stvari, posle popisivanja uloži prigovor.

Kako su naveli u Komori, ukoliko Đorđe Babić ima informaciju iz MUP da niko, osim njegove prodice, nije prijavljen na toj adresi, to znači da izvršitelj nije postupio po zakonu i tada Đorđe može da se žali Komori.

Opet, prema istim podacima, ako je prethodna vlasnica stana i dalje prijavljena na adresi Đorđa Babića, on ne može sam da je odjavi.

Može samo da uloži molbu da se prethodnom vlasniku stana dodeli fiktivna adresa kako mu više ne bi stizale opomene izvršitelja.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi