PRAVILNICI PRESTRAVILI GRAĐANE SRBIJE! EU uvela stroga pravila! Zabrana stupa na snagu!

Stroži pravilnici o tome šta putnici smeju da unesu u EU napravljeni su zbog biljnih štetočina

 

Pijaca
Pijaca, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Novi pravilnik o voću koje putnici smeju da unesu u Evropsku uniju ne odnosi se na sve vrste, što znači da će od 14. decembra, kada evropski propis stupi na snagu, na udaru biti jabuke, kruške, šljive i trešnje, ali ne i nekoliko vrsta tropskog voća koje građani Srbije često nose na put.

SVATOVI IZ LESKOVCA UPROPASTILI SVADBU Mlada kazala čije prezime uzima, u sali se začulo "k*rvo", kada je shvatila ko je tu grozotu izustio, nastao je opšti haos!

Kako su potvrdili u Evropskom telu za bezbednost hrane (EFSA), polovinom decembra stupa na snagu propis koji definiše da će sve biljke (uključujući žive delove biljaka) koje putnici iz Srbije budu želeli da unesu u zemlje Evropske unije, morati da imaju fitosanitarni sertifikat. U prevodu, ako krenete u Mađarsku ili u Hrvatsku, na granici će vam oduzimati većinu voća koje ste poneli u torbi da prezalogajite, ali uz izuzetke.

- Banane, ananas, kokos, durijan i urme nisu na listi - potvrđeno je iz Evropskog tela za bezbednost hrane.

Pijaca
Pijaca, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Stroži pravilnici o tome šta putnici smeju da unesu u EU napravljeni su zbog biljnih štetočina, kao deo direktive Unije koja se odnosi na voće i povrće, a koja se primenjuje u zavisnosti od procene.

SLEDEĆE NEDELJE PADA SNEG! Ovo je detaljna prognoza do kraja godine!

Na listi biljnih štetočina te evropske institucije zbog kojih su pooštrena pravila su 20 karantinskih štetočina koje se množe i šire, među kojima su japanska buba, azijska buba dugog roga, citrusove zelena i crna tačka i Xylella fastidiosa, čiji je ekonomski, ekološki i društveni uticaj na teritoriji EU najoštriji.

- Izbor štetočina zasnovan je na proceni Evropske komisije i EFSA koje uzimaju u obzir verovatnoću širenja, uspostavljanja i posledice štetočina. Uredbom se utvrđuje lista biljaka visokog rizika čiji će uvoz na teritoriju EU biti privremeno zabranjen od 14. decembra - navode u EFSA.

Nova pravila, kako navode, imaju za krajnji cilj zaštitu teritorije EU i njenih biljaka. Kako navode, cilj je i sigurna trgovina, kao i ublažavanje uticaja klimatskih promena na zdravlje useva i šuma. Od novih pravila će kako ističu, koristi imati i građani, uzgajivači i poljoprivrednici...

DANAS JE SVETA PETKA! Evo koje običaje treba da ispoštujete na ovaj sveti praznik! Ko ovo bude radio, trnuće mu ruke cele godine!

Ova pravila, srećom, neće pogoditi izvoznike ovih vrsta voća, jer oni svakako moraju da imaju fitosanitarni sertifikat, za razliku od građana koji putuju u zemlje EU i sa sobom ponesu neko voće.

KAMERA UHVATILA ČOVEKA NA DELU Neko je fotkao scenu u školskom dvorištu! Bilo je to u večernjim satima! Samo je kleknuo, a onda sve po redu (FOTO)

BONUS VIDEO: Boba Živojinović dužan Palmi

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi