LOPOVI IMAJU NIZ NOVIH METODA KOJIMA BIRAJU VAŠ STAN ZA PROVALU Evo kako vas sve mogu pratiti i šta možete učiniti da ih sprečite: Dobro upamtite OVE SAVETE

Provalnici prate objave i na društvenim mrežama. Kao što je nekad poruka na automatskoj sekretarici o izbijanju iz kuće bila znak provalnicima da je vaš stan ili kuća potencijalna meta, sad su to u vreme društvenih mreža objave fotografija s letovanja ili izleta tokom vikenda.

Vračar, ubistvo, policija
Vračar, ubistvo, policija, Foto: Alo/ Masanori Jošida

Iskustva su to iz prakse policije. Zato uoči odlaska na vikend i s obzirom da dolazi sezona godišnjih odmora, policija savetuje kako se zaštititi od provalnika. Bilo kakva zaštita bolja je nego nikakva.

- Treba znati da je provalnik u kući motivisana osoba da ukrade ono što imaju u kući vlasnika. Razlikujemo provalnike namerenike i one kojima je kuća meta - kažu u policiji.

- Bilo kakva zaštita bolja je nego nikakva i ako od pet ponuđenih načina zaštite izaberete barem jednu, verujte da će to demotivisati provalnika.

Tri najvažnija saveta izneo je i policijski službenik za prevenciju, a uputstvo sa savetima, otišlo je i na adrese oko 380.000 domaćinstava.

Evo najznačajnijih saveta:

- zlato i novac, vredne predmete, pogotovo ako izlazite na duže vreme, stavite na čuvanje banci; cena je obično puno manja od štete koju možete pretrpeti.

- razvijajte dobre komšijske odnose, takvi odnosi doprinose zaštiti, osigurajte da povremeno neko obiđe stan ili kuću dok ste odsutni, da upali svetlo, podigne roletne, upali radio ili TV i stvori prikaz da je neko u kući. Redovno praznite poštanske sandučiće. Ugradite dodatne brave, alarmne sisteme, time ćete bitno smanjiti rizik od provale.

- bezbednost kreće od ulaznih vrata. I protivprovalna vrata lako su provaljiva, ako su samo zatvorena, ali ne i zaključana. Ako cilindar viri iz brave, provalnik ga lako može slomiti. Dvostruka brava smanjiće rizik od provale.

- popišite vredne predmete, njihove serijske brojeve, fotografišite ih jer ćete tako i u slučaju provale olakšati posao policiji.

STRAVIČAN SUDAR KOD BOGOSLOVIJE Autobus pun putnika se prevrnuo! Hitne službe prevoze povređene - SAOBRAĆAJ OBUSTAVLJEN!

- ako vam već provale u kuću ili stan, ne dirajte ništa do dolaska policije jer možete uništiti korisne tragove.

Iako je statistički gledano broj provala na zagrebačkom području u pet meseci ove godine u padu, policija upozorava građane da zaštite svoje kuće kako ne bi bili na meti provalnika. Jer mnogi se posle pitaju: "Pa zašto baš meni, pa kod mene nisu imali ništa da ukradu!".

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi