BESPLATNI PREGLED KOŽE U 24 SRPSKA GRADA Evo ko ne sme da propusti dolazak kod lekara 13. maja! Uzmite za ozbiljno!

Nije stvar za šalu

Pregled, Bolnica, Dom zdravlja, Lekar
Pregled, Bolnica, Dom zdravlja, Lekar, Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Udruženje dermatovenerologa Srbije, u okviru kampanje Euromelanom, organizuje besplatne preglede građana 13. maja u 24 grada Srbije i u 49 državnih i privatnih zdravstvenih ustanova, saopštilo je to Udruženje.

U saradnji sa Inovacionim centrom Elektrotehničkog fakulteta napravljena je veb aplikacija sa upitnikom koji otkriva osobe koji imaju povišen rizik za nastanak raka kože i usmerava ih na zakazivanje besplatnog pregleda 13. maja, u jednoj od dermatoloških ustanova širom Srbije.

Od 22. aprila do 3. maja zakazivanje pregleda biće moguće putem veb stranice Euro melanoma, a od 6. do 8. maja, a od 8 do 20 časova na broj 0800 222 888.

Kampanja Euro melanom je zvanična medijska kampanja Evropskog udruženja za dermatološku onkologiju i Evropske akademije za dermatologiju i venerologiju, sprovodi se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Srbije.

Lekar, doktor, pregled, bolest, bolnica
Lekar, doktor, pregled, bolest, bolnica, Foto: Shutterstock, ilustracija

Usmerena je na podizanje svesti o zaštiti kože od UV zračenja i ranom otkrivanju melanoma i drugih oblika raka kože, a moto ovogodišnje kampanje je "Borba sa rakom kože počinje u tvojoj glavi".

NAJSTARIJE SRPSKO SVETO DRVO SA SVETE GORE! Zasadio ga je car Dušan, Srbi mu se mole i čudesno je! (FOTO)

Mrlje nepravilnog oblika dovoljan su alarm da se preventivno uradi dermatološki pregled. To je najređi oblik raka kože, ali istovremeno najopasniji. Samo 30 odsto melanoma javljaju se u već postojećem mladežu, a kod 70 odsto pacijenata na prethodno potpuno neizmenjenoj koži. Smeđe je ili crne boje, ali retko može biti i crveni, boje kože ili beli, u nivou ili izdignut. On može da se javi bilo gde na koži, ali i na sluzokoži, ispod nokta i u oku. Od melanoma u Srbiji oboli oko 550 osoba godišnje.

 

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi