AKO VIRUS PREĐE OVU GRANICU BEOGRAD SE ZATVARA! Evo u kom slučaju će prestonica biti izolovana!

Ulazimo uskoro u četvrtu nedelju i sada je važno nastaviti sa sprovođenjem mera

Beograd, vanredno stanje
Beograd, vanredno stanje, Foto: EPA

Epidemiolog Predrag Kon upozorio je danas da bi moglo doći do još većeg stepenja ograničavanja kontakata ukoliko bi se, na primer, broj zaraženih u Beogradu naglo povećao.

Predrag Kon
Predrag Kon, Foto: Tanjug/ Tanja Drobnjak

"Ulazimo uskoro u četvrtu nedelju i sada je važno nastaviti sa sprovođenjem mera socijalnog distanciranja. Ako bi broj potvrđenih slučajeva u Beogradu trostruko skočio, onda ćemo razmišljati da se još više smanje kontakti", naveo je Kon.

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević napominje da samo masovno testiranje neće značiti ništa ukoliko i dalje na snazu ne budu zabrana kretanja i mere socijalne izolacije.

Darija Kisić Tepačević
Darija Kisić Tepačević, Foto: Alo.rs

"Suština jeste socijalna izoalacija i svaka dalja kontrola bi značila fokusiranja na sprečavnje putovanja i širenje infekcije. To je osnova naše borbe", kazala je Kisić.

Beograd, vanredno stanje
Beograd, vanredno stanje, Foto: EPA

Kon je odgovarajući na pitanja novinara rekao da je u Beograd najveći rizik od zaraze zbog najveće gustine naseljenosti stanovništva i da zato nema govora o popuštanju mera i da treba da budemo svesni da će četvrta nedelja borbe sa korona virusom biti značajno ozbiljnija.

Dodao je da i kada počne masovno testiranje da se neće testirati svaka kijavica pošto bi to bilo besmisleno.

"Biće proširena indikacija i testiraće se svi novi sa određenim simptomima i oni koji su bili u kontaktu sa njima, kao i oni oni koji budu dolazili iz inostranstva", rekao je Kon.

Napomenuo je i da je onih koji dolaze iz inostranstva sve manje pošto su zatvorene granice.

Kisić Tepavčević je još rekla da je smisao smeštanja zaraženih s lakšim simptomima na Sajmu u tome da se virus ne unosi u porodicu, te poručuje da svako treba da shvati da je to najbolje za njegovu porodicu.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi