STUDENTI POKRENULI PETICIJU ZA PRAVO NA SUPROTAN STAV Jakšić je žrtva jer ne podržava stavove opozicije!

Na beogradskom Ekonomskom fakultetu danas je pokrenuta peticija kojom studenti podržavaju pravo svakog svog kolege da slobodno iznese kritičko mišljejne i da zbog toga ne snosi posledice

Ekonomski fakultet
Ekonomski fakultet, Foto: Alo!/Masanori Jošida

"Peticija je pokrenuta u cilju podrške studentu Aleksandru Jakšiću, koji će se sutra, zbog izrečenog drugačijeg stava na jednom panelu, pre 20 dana, naći pred disciplinskom komisijom", rekao je novinarima student Filip Grujić.

Grujić je rekao da je postupak protiv Jakšića pokrenula profesorka tog fakulteta Danica Popović.

 

"Njegove reči su iskrivljene i prenete u drugačiji kontekst", rekao je Grujić i dodao da je Jakšićeva prosečna ocena na master studijama 10.

Jakšić je "žrtva" činjenice da nije pristalica opozicije, proističe iz objašnjenja studenata.

Po njegovim rečima, on i Jakšić bili su deo tima za odnose sa domaćim i stranim kompanijama, učestvovali su u realizaciji više od 2.000 programa prakse i zapošljavanja studenata.

"Peticija je pokrenuta i radi zaštite svih kojima se imputiraju reči koje nisu izgovorili i protiv kojih se zbog toga pokreću disciplinski postupci", rekao je Grujić i pozvao sve studente da potpišu peticiju kako bi doprineli položaju studenata i mogućnosti da mlad čovek, intelektualac slobodno izrazi kritičko mišljenje.

 

Studentkinja Pravnog fakulteta Jelena Joksimović kaže da studenti Pravnog fakulteta podržavaju peticiju kolega sa ekonomije, jer su uvek prvi kada je reč o zaštiti Ustava i člana zakona koji garantuje slododu mišljenja i izražavanja.

"Uvek smo tu, jer niko, pa ni pofesor studentu ne sme uskrati to pravo", rekla je ona.

Student prorektor Univerziteta u Beogradu Danilo Potparić kazao je da nema detalje o situaciji na Ekonomskom fakultetu, ali da mu ostaje da veruje u objektivnost te komisije, kao i da su studenti pažljivo izabrali njene članove.

 

Potparić je dodao da će se kao student prorektor uvek boriti za slobodu mišljenja i govora svih studenata, jer je to akademsko pravo svakog pojedinca.

Dodao je da će i ako zatreba sa studentima u studentskom parlamentu stati u zaštitu svih studenata kojima je to pravo onemogućeno.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi