GODIŠNJICA UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆA Još se na znaju imena ubica i nalogodavaca!

Tuga

Oliver Ivanović
Oliver Ivanović, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić 16.01.20

Prošlo je godinu dana od ubistva Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda, a i dalje nema značajnih pomaka u istrazi, jer je predstavnici prištinskih institucija stopiraju. Još se ne znaju imena ubica i nalogodavaca.

ISTINA JE POČELA DA SE OTKRIVA Objavljeni ekskluzivni snimci ubistva Olivera Ivanovića (FOTO)

Oliver Ivanović, lider SDP-a sa Kosova i Metohije, ubijen je mučki 16. januara 2018. godine. Upucan je sa leđa u momentu dok je izlazio iz svoje kancelarije u Kosovskoj Mitrovici. Niko nije čuo pucnje. Nakon pokušaja reanimacije u bolnici, Ivanović je preminuo. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu u prisustvu porodice, stranačkih kolega i velikog broja građana iz cele Srbije.

Godišnjica stravičnog zločina biće obeležena u Kosovskoj Mitrovici i Beogradu, a i dalje nema značajnih pomaka u istrazi, jer je predstavnici prištinskih institucija stopiraju. Naime, Priština nije pristala na zajedničku istragu sa srpskim institucijama, koja bi, kako tvrde mnogi stručnjaci, dovela do konkretnih rezultata i sigurno je da bismo bili bliži istini o tome ko je nalogodavac i izvršilac ubistva.

Beograd je u januaru i februaru prošle godine uputio zahtev za međunarodnu saradnju, ali odgovor iz Prištine nikada nije stigao. Ipak, Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu vodi predistražni postupak, a i Biro za nacionalnu bezbednost, MUP i nadležne službe takođe se bave ovim pitanjem, što upravo pokazuje spremnost države da se otkrije i ko je nalogodavac ovog krivičnog dela i njegovi neposredni izvršioci.

Podsetimo da je pred kraj 2018. godine Hašim Tači izjavio da se "ubice Olivera Ivanovića nalaze u Beogradu", a u tamošnjim medijima pojavile su se i neproverene informacije da je istraga proširena i da iza ubistva stoji petočlana grupa koja se dovodi u vezu sa voždovačkim klanom. Ovu informaciju demantovao je kosovski tužilac Sulja Hodža. On je potvrdio da je tužilaštvo dobilo određene informacije, ali ne od neke službe, kako su preneli mediji, već od portala Arbresh.info.

U svakom slučaju, stručnjaci su saglasni - reč je o političkom ubistvu koje za cilj ima destabilizaciju regiona, ali i vlasti u Beogradu i nažalost, ovim zločinom su zarad političkih interesa, manipulisale, kako strukture van zemlje, tako i one unutar Srbije.

Oliver Ivanović
Oliver Ivanović, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić arhivska

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara prošle godine ispred sedišta svoje stranke Građanska inicijativa "Srbija, demokratija, pravda" u Kosovskoj Mitrovici. U njega je oko 8.15 sati ujutru ispaljeno šest hitaca iz oružja sa prigušivačem. Ivanovića je na pločniku pronašla komšinica koja je krenula po hleb, i pozvala Hitnu pomoć koja je vrlo brzo stigla na lice mesta. Ivanović je prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici, gde je preminuo.

Nekoliko stotina metara od mesta gde je izvršen atentat pronađen je zapaljen putnički automobil. Misli se da je, kako bi prikrio tragove, ubica zapalio automobil marke Opel astra.

SUPRUGA OLIVERA IVANOVIĆA PORUČILA ZA ALO! Nije mi se ni izvinio!

Bilo je spekulacija o tome da li su kamere zabeležile ubistvo, i mada su vlasti u Prištini i kosovska policija od samog početka tvrdili da su kamere proradile tek deset minuta nakon ubistva lidera građanske inicijative SDP, pre nekoliko dana pojavile su se fotografije snimljene upravo u periodu ubistva, čime je jasno da su predstavnici Prištine dali lažne informacije.

Na fotografijama se tačno vidi šta se dešavalo neposredno nakon atentata, ko je prvi pritrčao telu Olivera Ivanovića i kako su reagovali okupljeni. Ovo nedvosmisleno ukazuje da su kamere zabeležile i sam čin atentata, ali da prištinske vlasti namerno ometaju istragu i pokušavaju da za zločin okrive srpsku stranu.

Srpske službe su, kako su prethodnih dana prenosili pojedini mediji, došle do saznanja da tragovi nalogodavaca i atentatora vode ka Prištini, odnosno sadašnjem predsedniku parlamenta lažne države Kosovo Kadriju Veseljiju. Njega, inače, nazivaju "gospodarom Kosova", pa bi to objasnilo zašto se dokazi skrivaju od prvog momenta kada je Ivanović ubijen.

Ivanović je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu u prisustvu porodice, stranačkih kolega i velikog broja građana iz cele Srbije.

Godišnjicu ubistva Ivanovića danas će obeležiti Građanska incijativa SDP paljenjem sveća i polaganjem cveća u 10 časova ispred stranačkih prostorija u severnom delu Kosovske Mitrovice, a u Beogradu će, kako je najavila njegova žena Milena Popović Ivanović sa sinom zapaliti sveću u Hramu Svetog Save u 8:15, u vreme kada je njen suprug ubijen.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi