STUDENTI, VAŽNO OBAVEŠTENJE! Kada dođete na upis na Fakultete ZABORAVITE NA OVAJ PAPIR!

Budući kandidati-studenti prilikom upisa na fakultete Beogradskog univerziteta neće više morati da prilažu izvode iz matične knjige rođenih, jer je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave omogućilo za 32 fakulteta Univerziteta u Beogradu trajni i neprekidni pristup podacima iz izvoda matične knjige rođenih.

Studenti
Studenti, Foto: Alo!/Vladimir Marković

"Ovo je još jedna u nizu administrativnih olakšica za građane koju donosi reforma javne uprave i digitalizacija. Ista ova mogućnost obezbeđena je ranije i za upis dece u osnovne i srednje škole, jer cilj Vlade Srbije kao tima jeste pojednostavljivanje i digitalizacija usluga koje kao uprava pružamo građanima“, rekao je tim povodom ministar Branko Ružić.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, on je podsetio da je ova usluga danas moguća jer su postavljeni dobri temelji koji su omogućili da se zaposleni u upravi obavežu da razmenjuju podatke između sebe, ne praveći od građana kurire, i da to čine elektronskim putem.

Uslov da se obezbedi bilo kakva elektronska usluga bio je i da se osnovne evidencije prebace u elektronski oblik, što je i učinjeno.

Ministar je najavio da je sledeći veliki korak u domenu digitalizacije uspostavljanje Centralnog registra stanovništva koji će na jednom mestu povezati i objediniti podatake o građanima iz 13 različitih službenih evidencija.

„Plan je da ova centralna baza podataka počne s radom 1. septembra 2020. godine i ona će omogućiti da postavimo nove elektronske usluge za građane i svaki postupak digitalizujemo“, rekao je Ružić.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi