OPREZ! Kovinskom mostu preti horor nalik onom u Đenovi!

Kovinskom mostu preti horor nalik onom u Đenovi, kada je prilikom urušavanja nadvožnjaka poginulo 39 ljudi, ukoliko se preko tog mosta na Dunavu hitno ne stopira prevoz 300 tura delova za gradnju vetrenjača, težine oko 40.000 tona!

Kovin, tovar
Kovin, tovar, Foto: Privatna arhiva

Stručnjaci su upozorili Javno preduzeće „Putevi Srbije“ da blagovremeno preduzme sve potrebne mere zaštite bezbednosti Kovinskog mosta i rumunskoj firmi, koja je dobila taj posao, ne dozvoli transport da ne bi došlo do ugrožavanja života ljudi i imovine većih razmera! 

 

Kako saznajemo, rumunska firma „Holleman“ je ugovorila dopremu više od 300 tura delova za izgradnju vetrenjača u vetroparku „Košava“, u ataru sela Izbište kod Vršca, čija je težina oko 40.000 tona! Problem je nastao jer su od svih luka u Srbiji odabrali Luku Smederevo, a taj ogromni tovar, umesto drumovima, hoće da prevezu preko Kovinskog mosta!

Sporna dozvola za prevoz

Zoran Stojisavljević, izvršni direktor Javnog preduzeća „Putevi Srbije“, u izjavi za „Alo!“ kaže da će danas odlučiti da li će strana firma dobiti dozvolu za prevoz preko Kovinskog mosta. Na naše pitanje da li su zabranili prevoz rizičnog tovara zbog postojanja opasnosti da Kovinski most bude oštećen, Zoran Stojisavljević nam je rekao da još nisu doneli konačnu odluku.

- Taj transporter traži dozvolu za prevoz, a mi imamo regulativu koju oni treba da poštuju. Od toga zavisi da li će dobiti dozvolu, a odluka će danas biti doneta - rekao je Stojisavljević.

- Plan je da se 200 tura težine veće od 100 tona i 120 tura dužine više od 65 metara obavi preko Kovinskog mosta do krajnje destinacije Izbište, kod Vršca. Umesto izbora Luke Pančevo, kojim bi se izbegao Kovinski most, firma „Holleman“ je iz neznanja odlučila da tovar preveze preko Dunava! Osim 200 tereta ogromne težine, veoma je opasno transportovati i 120 tereta dužine veće od 65 metara, jer se tim teretima ogromne dužine upravlja otpozadi! Taj transport bi trajao mesecima, zbog čega bi morao da bude obustavljen redovni saobraćaj. Na taj način bi trpela privreda celog kraja, a redovni saobraćaj bi bio u kolapsu! Zbog ogromnog tereta, Srbiji bi mogla da se desi nesreća poput one u Đenovi i mogli bi da nastradaju nedužni ljudi! - navodi naš sagovornik, član Udruženja transportera Srbije, i ističe da je protiv Dejana Tubića, suvlasnika i direktora preduzeća „Holleman transport“ d.o.o. Beograd podneta krivična prijava Višem javnom tužilaštvu zbog sumnje da je tražio rupe u zakonu kako bi Srbiju ojadio za porez!

- Predstavnike rumunske firme „Holleman“ u Srbiji nije briga da li će most biti oštećen, niti da li će neko nastradati, već samo da rumunskom vlasniku naprave što veći profit! Zbog nečijeg hira bi trpela privreda tog kraja, dok bi država Srbija bila oštećena za porez! Strana firma po Zakonu o prevozu tereta u drumskom saobraćaju nije mogla da dobije taj posao u Srbiji, jer je i domaća firma konkurisala za isti posao. „Holleman“ je zbog toga preko svoje ćerke firme u Srbiji ubacivao svoje prikolice kako bi prevarilo Srbiju za kabotažu (prevoz tereta u domaćem drumskom saobraćaju koji obavlja domaći prevoznik priključnim vozilom koje je u vlasništvu stranca ili nije registrovano u Srbiji). Transport delova za vetrenjače kroz Srbiju košta oko pet miliona evra, tako da porez iznosi milion evra! „Holleman transport“ d.o.o. Beograd će fakturisati svojoj matičnoj firmi u Rumuniji minimalan iznos i na taj način prevariti Srbiju za najmanje 900.000 evra! - objašnjava naš sagovornik.

 

Više javno tužilaštvo u Beogradu, posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, pokrenulo je istragu protiv Dejana Tubića, suvlasnika i direktora preduzeća „Holleman transport“ d.o.o. Beograd zbog sumnje da je sa umišljajem podstrekivao rumunsko preduzeće „Holleman“ i nemačko preduzeće „Schwaender“ da učestvuju na konkursu koji je raspisala danska kompanija „Vestas“ za prevoz vetrenjača za račun preduzeća „Mk Fintel“. On se tereti da je prekoračio granice svojih ovlašćenja u nameri da sebi, kao i rumunskoj i nemačkoj firmi, pribavi nezakonitu zaradu. 

Pratite nas na InstagramuFacebook-u

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi