SRBIJA ŽELI DA SE ODUŽI JUNAKU KOJI JE U JESEN 1998. SPREČIO AGRESIJU NATO PAKTA Major Pjer-Anri Binel dobija srpsko državljanstvo i penziju?!

Zbog odavanja tajne proveo u zatvoru

Major Pjer Anri Binel
Major Pjer Anri Binel, Foto: printscreen youtube

* Major Binel jugoslovenskom obaveštajcu pukovniku Jovanu Milanoviću predao planove o ciljevima NATO napada na SRJ

* Francuski sud ga raažalovao i osudio na zatvorsku kaznu

* Posle izlaska iz zatvora napisao knjigu o svojoj golgoti

Bivši major francuske vojske i obaveštajac Pjer-Anri Binel (67), koji je svoju ljubav prema Srbiji platio i zatvorom na pragu je dobijanja srpskog državljanstva i penzije.

Naime, takva inicijativa stigla je u Skupštinu Srbije, a njom se predlaže da se francuskom majoru Pjeru Anriju Binelu poznatom po tome što je našem obaveštajcu u Briselu na ruke predao planove bombardovanja, dodeli srpsko državljanstvo i nacionalna penzija.

 

- Inicijativa je pokrenuta, sada je sve na državnim organima i pitanju koliko će imati volje i sluha za ovakvu stvar - otkriva izvor iz parlamenta.

Prema njegovim rečima sve je još na dugom štapu, ali raduje da je bar stvar pokrenuta.

 

- Francuski major je učinio onako kako ga je deda učio, koji se borio na solunskom frontu rame uz rame sa vojnicima Kraljevine Srbije, a to je „da kada sretne Srbina skine kapu“. Zbog odluke da Srbiji preda planove NATO bombardovanja major Binel je osuđen na pet godina zatvora i ostao bez Legije časti u Francuskoj. Međutim, svojim delom on je zaslužio pravu čast, postao vitez dobra i dokazao da je pravda iznad ličnih interesa. Vreme je da Srbija dodelom državljanstva i nacionalne penzije, iskaže zahvalnost ovom velikom čoveku, simbolu čojstva i ličnog požrtvovanja. Ono što majora Binela još više čini herojem je činjenica da se on nije pokajao bez obzira na kaznu i izjavio da se oseća ponosno zbog svog čina i da bi ponovo isto uradio. Srbija mora da pokaže da svoje prijatelje ne zaboravlja - kaže narodni poslanik i predsednik POKS Žika Gojković.

 

Podsetimo francuski major Pjer-Anri Binel (66), kao šef kabineta francuskog predstavnika pri Severnoatlantskoj alijansi, pukovniku, a kasnije i generalu Jovanu Milanoviću, iz ljudskih pobuda, dostavio je plan NATO ciljeva u našoj zemlji, pokušavajući da spreči bombardovanje.

Napad avijacije NATO pakta je je svojim delovanjem odložio, a sud u Parizu ga je zbog špijunaže ražalovao i osudio na pet godina zatvora, od čega tri uslovno. Iz ćelije je, sa skraćenom kaznom, izašao uzdignute glave na proleće 2002. godine, napustio je vojsku i počeo da radi kao geometar.

Srbi nisu zaboravili francuskog majora. Pre pet godina, tadašnji predsednik Tomislav Nikolić ga je odlikovao zlatnom medaljom za hrabrost "Miloš Obilić".

"MA, ZOVI BRE KASNIJE" Čim je potpisan sporazum zazvonio je telefon, Vesli Klark je dahtao u slušalicu, a srpski oficir ga je ELEGANTNO SPUSTIO!

O OVOM DOGAĐAJU IZ 1999. SE MALO ZNA Srpski oficir odbrusio Vesliju Klarku! U 6 ujutru u Generalštabu Vojske Juguslavije zazvonio telefon, bio je komandant NATO, a onda mu je saopšteno samo jedno!

NATO BOMBE JE NAČINILE SELOM SMRTI Gađali repetitore na 100m od kuća: OVDE se život gasi, broj obolelih od raka 12 puta veći nego u ostatku Srbije (VIDEO)

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi