TROGODIŠNJA DEVOJČICA SIMBOL STRADANJA SRPSKOG NARODA Milicu je majka spremala za krevet, a onda su je NATO bombe zauvek uspavale

Da je živa, Milica Rakić bi danas imala 23 godine. Ubijena je 17. aprila 1999. godine kada ju je tokom NATO agresije pogodio geler u kući u Batajnici.

Žrtva bombardovanja: Milica Rakić
Žrtva bombardovanja: Milica Rakić, Foto: privatna arhiva

Danas u Srbiji ne postoji osoba koja ne zna njeno ime.

Tog krvavog 17. aprila oko 21 sat sirene su označile vazdušnu opasnost. Samo 45 minuta nakon toga raketa pogađa kuću porodice Rakić u Batajnici. Pogađa devojčicu koja nije bila ni svesna da se oko nje odvija rat, pogađa trogodišnju Milicu.

Devojčica je tada bila na noši u kupatilu. Majka ju je samo na tren ostavila kako bi joj pripremila krevet za spavanje. Nije ni slutila kakva će tragedija da se dogodi samo nekoliko trenutaka kasnije.

Vrata na kupatilu su bila otvorena. Začula se jaka detonacija, stakla su popucala, pločice i fasada, sve se razletelo! Kako je ranije ispričao, Žarko, otac nastradale devojčice utrčao je u kupatilo. Taj prizor će mu zuvek ostati u sećanju: dete mu je ležalo mrtvo na podu, oko nje je bilo prepuno krvi, ali nadao se da je Milica i dalje živa... Uzeo ju je u ruke, sjurio se niz stepenice, odneo u auto i prevezao u bolnicu. Međutim, tamo su mogli samo da konstatuju smrt.

Komšije porodice Rakić su sa užasima opisivale stravičan događaj. Jedan od suseda je izjavio:

„Čuo sam detonaciju. Onda sam čuo vrisak. To je bio najužasniji vrisak koji sam ikada čuo u životu. Onda kuknjavu i zapomaganje.”

Roditelji male devojčice snagu su našli u starijem sinu Aleksi, ali i u ćerci, koju su dobili nakon Miličine smrti. Naime, u trenutku tragedije, mama trogodišnje devojčice je bila je trudna, a za to je tek posle nesreće saznala.

O maloj Milici Rakić spevane su najlepše i najdiriljivije pesme, izdvajamo neke od napotresnijih stihova:

Jadna majka čupa kosu,

Grli lutke Miličine,

I Aleksi sinu reče:
“Eto ide seka sine“.

„Evo novac pa otiđi,
U cvećaru srećo mila,
Kupi tvojoj maloj seki,
Tri crvena karanfila.

Neka ti ih zamotaju,
Crnom trakom ljudi neki,
I napišu brat Aleksa,
Sa ljubavlju svojoj seki.

To je zadnje što joj daješ“-
Uplakana reče mati -
„Nikad više tvojoj seki,
Nećeš poklon kupovati,

Tvojoj seki još se nisu,
Ni pelene osušile,
A pogibe kao žrtva,
Najmoćnije svjetske sile“.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi