"NAŠ STAV JE..." NATO objavio šta će uraditi ako bude proglašena „vojska Kosova“

NATO kaže da podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga u sadašnjem mandatu.

ROSU, Kosovo policija
Ilustracija: EPA

Ukoliko taj mandat evoluira, preispitaćemo nivo našeg angažmana na Kosovu, kažu za Tanjug u sedištu Alijanse u Briselu.

Na pitanje Tanjuga da li je NATO bio informisan ili konsultovan prilikom usvajanja nacrta zakona o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u oružane snage Kosova zvaničnik Alijanse kaže da nije bilo konsultacija o tom pitanju.

„Naš stav je da se tim pitanjem bave kosovske vlasti“, kaže zvaničnik NATO-a.

U sedištu Alijanse ocenjuju da su postojeće KBS profesionalna i multietnička snaga i izvor stabilnosti u regionu. Dodaje se da su te snage prešle dug put, da ima još posla da se uradi, ali i da je postignuti napredak primer uspešnosti delovanja NATO-a na izgradnji kapaciteta u bezbednosnom sektoru.

„NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga pod mandatom u kome su trenutno. Ukoliko taj mandat evoluira, Severnoatlantski savez će morati da preispita nivo svog angažmana na Kosovu“, navodi zvaničnik NATO-a u izjavi za Tanjug.

U sedištu NATO-a u Briselu naglašavaju da Alijansa ostaje posvećena bezbednosti i stabilnosti Kosova. Dodaje se da je misija Kfora najduže operativna misija NATO-a i da se na Kosovu trenutno nalazi 4.000 pripadnika snaga predvođenih NATO-om.

U Alijansi navode i važnu ulogu NATO savetodavnog i tima za vezu koja podrazumeva i podršku Kosovskim bezbednosnim snagama. Dogovorena je, navode u Briselu, i pojačana saradnja NATO-a i Kosova u oblasti komunikacija, vežbi, sajber-odbrane i borbe protiv korupcije.

„NATO u potpunosti podržava i dijalog u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom EU. On je od kritične važnosti za mir i bezbednost u regionu“, zaključuje zvaničnik NATO-a.

PROČITAJTE JOŠ VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE!

Povezane vesti

 • Korisnik: Цицка
  15/09/2018 - 07:41
  А због чега је ово : "Dogovorena je, navode u Briselu, i pojačana saradnja NATO-a i Kosova u oblasti komunikacija, vežbi, sajber-odbrane i borbe protiv korupcije". И ми треба да се бавимо овим стварима али не са НАТО .
 • Korisnik: aca021
  14/09/2018 - 20:38
  Ako sam dobro razumeo NATO se nece protiviti stvaranju Kosovske vojske. Ako znamo koja je vodeca zemlja u NATO onda mi nije jasno kako su oni promenili politiku u nasu korist. Neko je u nasoj vlasti pobrkao loncice.
 • Korisnik: Goca
  14/09/2018 - 20:31
  NATO im je podrška oduvek.
 • Korisnik: Goca
  14/09/2018 - 20:30
  Nije teško izvućizaključak: NATO će biti tu dok se vojskaKosova ne formira aondaće se povući.
 • Korisnik: Elena
  14/09/2018 - 19:56
  Vojska Kosova se ne sme formirati i tacka
  • Lemi @Elena
   15/09/2018 - 05:39
   Da. Bas ce tebe da poslusaju kad ti kazes odseceno i sigurno i to sa tackom.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi