NA DAN SLAVE VASILIJA OSTROŠKOG Niš zasule američke bombe! "Na igralištu je bilo 20 dece. Tog sam dana počeo da verujem u čuda" (FOTO)

Jovo otkrio šta se desilo samo dva minuta pre eksplozije

Sveti Vasilije Ostroški
Sveti Vasilije Ostroški, Foto: Youtube Printscreen

Danas se navršavaju dve decenije od kako je NATO avijacija bombardovala niško naselje Duvanište kasetnim bombama, pri čemu je ranjeno 11 osoba, ali srećom, ili, kako veruju stanovnici tog dela Niša, milošću Svetog Vasilija Ostroškog, niko nije stradao.

Na zgradama i ulicama u Duvaništu još su vidljive rupe od gelera, a meštani i dan danas sa čudjenjem govore o tome kako niko nije poginuo iako je naselje vrvelo od ljudi, a zasuto je sa više od 2.000 kasetnih bombi.

Stanovnik Duvaništa Jovo Radaković kazao je da se, samo dva minuta pre nego što su bombe pale, na tamošnjem igralištu igralo dvadesetak dece.

"KOFERI SU NAM STALNO SPAKOVANI" Ivan je u Kataru za mesec dana zaradio 6.000 evra, ali je sve vreme imao VELIKI PROBLEM!

- Svuda u naselju su bili ljudi, deca su se igrala na ulici i igralištu. Ja sam bio ispred zgrade sa još dvojicom komšija kad je počelo bombardovanje. Krenulo je da puca malo niže od naše zgrade, kod Ekonomske škole, a onda su bombe počele da padaju sve bliže nama. Kada je jedna bomba eksplodirala na pet, šest metara ispred ulaza u zgradu, utrčali smo u podrum - kazao je Radaković.

UJUTRU SUNCE, UVEČE POTOP! Vreme će se danas promeniti, meteorolozi izdali dramatično upozorenje, padaće TONE KIŠE!

Kada je bombardovanje prestalo, nastavlja Radaković, meštani su na ulicama videli užas.

- Komšija iz zgrade preko puta bio je ranjen u nogu, ljudi su plakali, majke dozivale decu, tražile ih po zgradama, jer se sakrivao gde je ko mogao i stigao. Kola su gorela, dim se video i iz nekih stanova.

U našoj zgradi ljudima je geler uleteo u stan i zapalio tepih. Veš na terasi koji je moja supruga raširila ličio je na sito, na sir - rekao je Radaković.

Prema njegovim rečima, čitavo naselje bilo je izrešetano, ali bilo bi još gore da su sve bombe bačene na Duvanište pogodile svoj cilj.

- Ceo kontejner kasetnih bombi promašio je naselje i završio u Nišavi. Ja nisam bio nikad veliki vernik, ali sam tada počeo da verujem u čuda, a svi kažu da nas je toga dana spasao Sveti Vasilije - kazao je Radaković.

NAJHLADNIJI MAJ U POSLEDNJIH 30 GODINA Nekada smo se "kuvali" zbog tropskih temperatura, a sada ne skidamo jakne! Jedna stvar je posebno uznemirujuća!

Milan Stojanović iz Duvaništa takođe je bio svedok bombardovanja 12. maja 1999. godine.

- Pucalo je na sve strane, gorela su ispred zgrade dvoja kola i jedan autobus koji je ovde zastao kad su bombe počele da padaju. Dvojica mojih komšija su ranjena, a jedan je nekoliko godina posle poginuo jer je, dok je obrađivao njivu pored naselja, udario motikom u kasetnu bombu koja je bila u zemlji - izjavio je Stojanović.

 ČUDO NA OSTROGU Ukazao se duh Vasilija Ostroškog?! Vernici krenuli ka manastiru, a onda zanemeli pred ovim prizorom! (VIDEO)

Na Dan Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca meštani Duvaništa od 2000. godine organizuju litije, a u znak zahvalnosti za spasenje u naselju se gradi crkva posvećena tom svecu.

Na platou ispred hrama prvi put je ove godine organizovana večernja služba i Sveta arhijerjska liturgija, a liturgiju koja je juče popodne prošla naseljem predvodio je Episkop niški Arsenije. Pojedine porodice iz Duvaništa počele su nakon 1999. godine da slave Svetog Vasilija Ostroškog kao svoju slavu, a stanari jedne od višespratnica u Ulici Majakovskog od pre šest godina, organizuju zajedničko slavlje svih stanara na koje pozivaju goste iz komšiluka i grada.

 

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi