GRIP ODNEO DVA ŽIVOTA U SRBIJI Obolelo 4.000 ljudi, svi su ugroženi od bolesti!

Dominantan virus u Srbiji je A HA1N1

Dom zdravlja
Dom zdravlja, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

U Srbiji su prijavljena dva smrtna ishoda koja se mogu dovesti u vezu sa virusom gripa a ovo su prvi smrtni slučajevi ove sezone koji se mogu dovesti u vezu sa gripom.

Institut za javno zdravlje Batut potvrdio je da je virus gripa do sada laboratorisjki potvrđen u Beogradu, u Nišavskom i Južnobačkom okrugu.

 

U Srbiji je dosad obolelo više od 4.000 ljudi, a najviše obolelih je među populacijom do četvrte godine uzrasta, ali i među mladima, i radno aktivnim stanovništvom.

Dominantan virus u Srbiji je A HA1N1. Očekuju se sojevi virusa gripa tipa H2N3 i tipa B. Kako saznajemo, vakcina više nema i, kako kažu epidemiolozi, "na snazi su mere zaštite često pranje ruku, kijanje i kašljanje u maramicu ili rukav, ne odlazak na velike skupove."

 

Epidemiolozi savetuju da ukoliko osetite prve simptompe virusa ostanete kod kuće! Ukoliko visoka temperatura traje duže od dva dana, a ostali simptomi se pogoršaju, obavezno se javite lekaru.

Grip je prošle godine u Srbiji odneo 15 života, a 2017. godine - 27 ljudi umrlo je zbog komplikacija izazvanih virusom gripa.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi