NOVO PRAVILO! Od 1. septembra stupa na snagu velika promena u svim srpskim školama!

Da li će đaci biti zadovoljni?

Škola
Škola, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Za nekoliko meseci može se savladati osnovna konverzacija.

Svi gimnazijalci će od 1. septembra učiti kineski! Jezik će, kako je najavljeno, imati status fakultativnog predmeta, a već sutra Nacionalni prosvetni savet (NPS), kako nam je potvrđeno, preporučiće ministru prosvete Mladenu Šarčeviću da odobri ovaj predlog.

Radivoje Stojković, predsednik NPS, kaže da će se pre uvođenja jezika u škole sve gimnazije izjašnjavati o tome.

- Radi se o mogućnosti fakultativnog uvođenja tamo gde postoji interesovanje. Učenici će pre toga biti anketirani, što je oko 40 škola - objašnjava Radivoje Stojković, predsednik NPS, koji je i na čelu Zajednice gimnazija Srbije.

MAJKA KONOBARA IZ HRVATSKE SE SVIMA HVALI Sin doneo kući silne pare, ona pitala otkud bakšiš. Od odgovora zanemela: "Očekivala sam da će reći neko iz Splita, Zagreba..."

Plan i program su pravljeni u saradnji stručnjaka sa Instituta "Konfučije" i Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, a verifikovao ga je i Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Sam predlog, inače, potekao je od Osme beogradske gimnazije.

DANAS SLAVIMO SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG Dešavaju se čuda, a bolesti nestaju: Evo šta treba da se uradi, a šta nikako ne sme i koji su običaji!

Stojković podseća i da se kineski uči još od 2011. u srpskim osnovnim i srednjim školama na osnovu protokola o saradnji koji su potpisali naše i kinesko ministarstvo prosvete.

Škola
Škola, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Govorni je lako savladati

Radosav Pušić ističe da ima mnogo razloga da se nauči kineski, a jedan od njih je svakako sve veći broj kineskih investicija u Srbiji. Prema njegovim rečima, govorni kineski je relativno lako savladati, ali je teže opismeniti se, za šta je potrebno studiozno izučavanje.

- Za nekoliko meseci može se savladati osnovna konverzacija, posle godinu-dve ima se sasvim solidno znanje govornog kineskog - kaže on.

ČUDO NA OSTROGU Ukazao se duh Vasilija Ostroškog?! Vernici krenuli ka manastiru, a onda zanemeli pred ovim prizorom! (VIDEO)

- Sada izlazimo iz tog probnog perioda i ulazimo u standardnu proceduru. Na predlogu je rađeno godinu dana i nema razloga da i srednje stručne škole već od naredne školske godine ne uvede kineski kao fakultativni predmet - dodaje on.

Učionica klupa škola
Učionica, Foto: Dejan Briza

OBAVEZAN U SVETU

Radosav Pušić, direktor Instituta "Konfučije" u Beogradu, kaže da prilično zaostajemo za svetom jer kineski odavno spada u strane jezike koji su obavezni širom Evrope, Azije, ali i u Americi.

"KOFERI SU NAM STALNO SPAKOVANI" Ivan je u Kataru za mesec dana zaradio 6.000 evra, ali je sve vreme imao VELIKI PROBLEM!

- U Francuskoj, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Rusiji prisustvo ovog jezika traje već stotinama godina i ono je sa jačanjem moći Kine samo prošireno i produbljeno. Već sada je jasno da bez znanja kineskog mnogo stvari neće moći da se uradi. Prisutnost Kine u svim segmentima je evidentna - kaže Pušić.

Povezane vesti

 • Korisnik: Mare
  13/05/2019 - 13:33
  Tako je Kineski i Ruski kao obavezni.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi