LJUPKA JANIĆ JE ZAVRŠILA EKONOMIJU, A ONDA REŠILA DA POČNE ŽIVOT OD NULE! Odložila je diplomu u vitrinu i pokrenula svoj biznis! Njen recept za uspeh bi svako od nas trebalo da sledi (FOTO)

Ljupka Janić iz Žiče jedna je od žena koja pravi kajmak kakav se nekad proizvodio.

Ljupka
Ljupka, Foto: RINA

* Vruća proja i domaći kajmak nezaobilazni su ako posetite neko od kraljevačkih domaćinstava

* Čuvan u drvenim bačvicama, posebnog ukusa i mirisa ovaj lokalni specijalitet još tridesetih godina prošlog veka bio je brendiran kao “žički kajmak”, čak i u Hrvatskoj

* Tradicija se održala do današnjeg dana

Danas mu nekadašnju slavu i ugled vraćaju mlade mlekarice, koje su način na koji se pravi učile od svojih predaka.

Ljupka
Ljupka, Foto: RINA

- Fakultetsku diplomu sam odložila u vitrinu i krenula u proizvodnju domaćeg sira i kajmaka. Mnogo je isplativije, nego da mleko naših krava prodajemo u sirovom stanju. Za ovaj posao mi ne treba znanje diplomiranog ekonomiste, već samo svakodnevni rad, čvrsta volja i ljubav - priča Ljupka Janić iz Žiče.

 

Zahvaljujući kvalitetu sira i kajmaka i dobrom glasu, koji se prenosio od kupca do kupca, potražnja za mlečnim proizvodima iz domaćinstva Janića iz dana u dan bila je sve veća.

- I sir i kajmak prodajemo na licu mesta - kod kuće, tako da ne gubimo vreme na pijacama, po marketima i prodavnicama. Sve prodamo još dok se mleko kajmači, a sir je još u grudi. Zato sam predložila suprugu i svekru da napravimo veću mlekaru i opet su me poslušali. Pri kraju je izgradnja novog objekta u koji smo do sada uložili 30000 evra, od čega je polovina iz kredita. Uspećemo - vratićemo. U međuvremenu, povećali smo broj krava sa sedam na jedanaest i još ćemo sledeće godine, jer želim da u lancu proizvodnje sve bude meni na oku i pod mojom kontrolom - kaže ambiciozna Žičanka.

Entuzijazam, rad i uspeh Ljupke Janić nisu ostali nezapaženi. U organizaciji jedne produkcijske kuće i podršku nekoliko nevladinih organizacija i medija, koji afirmišu žensko stvaralaštvo,kreativnost i poslovnost, prošle godine proglašena je "Ženom mudrosti u 2018".

Ljupka
Ljupka, Foto: RINA

Bonus video

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi