DANAS SU LETNJI VRAČI! Ognjeni sveci ne praštaju greške: Njima se nikako ne treba zamerati, zato OVO obavezno ispoštujte!

Srećna slava svim pravoslavnim vernicima

Sveti Vrači Kozma i Damjan
Sveti Vrači Kozma i Damjan, Foto: Printscreen

* Srpska pravoslavna crkva danas obeležava slavu posvećenu Kozmi i Damjanu

* U narodu su poznati kao Sveti Vrači

* Oni su svetitelji koji su pomagali i lečili ljude

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava slavu posvećenu Kozmi i Damjanu, u narodu poznatijima kao Sveti Vrači. Osim u hramovima i crkvama Srpske pravoslavne crkve i domovima građana, ovaj praznik se obeležava u mnogobrojnim zdravstvenim ustanovama jer se ovi sveci smatraju zaštitnicima lekarske profesije.

Prema predanju, svetitelji su pomagali i lečili ljude, ne tražeći zauzvrat ništa "radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi", pa su u narodu poznati i kao sveti besrebrenici.

UVEDENE DRASTIČNE MERE Posle 21 sat zabranjena prodaja alkohola u radnjama!

- Sveti Kozma i Damjan, braća po telu, rodom iz Azije, sijali su dobrim delima, pa dobiše od Boga dar isceljenja i darovaše zdravlje i dušama i telima, lečeći svaku slabost i svaku nemoć - zapisao je vladika Nikolaj Velimirović.

Vaspitani su u hrišćanskom duhu i u mladosti su izučili lekarske veštine. Bili oprezni u besplatnom lečenju da se jednom prilikom Kozma naljutio na Damjana što je od jedne bolesnice uzeo tri jajeta, a on je to uradio jer ga je ona prethodno zaklela Svetom Trojicom.

crkva, vera, molitva, pravoslavlje
crkva, Foto: Tanjug

Posle smrti svetitelja, sahranjeni su zajedno u mestu Feremanu shodno otkrovenju Božjem, te ostadoše čudotvorci kako za života, tako i posle smrti. Narod je nastavio da ih priziva u bolesti i nevolji i do danas.

Svetitelji Kozma i Damjan predstavljeni su na ikonama i freskama u srednjovekovnoj odeždi, sa kovčežićima u kojima su nosili lekove, a jedna od najpoznatijih fresaka sa likovima svetih Kozme i Damjana nalazi se u Pećkoj patrijaršiji.

U MOSKVI OTKRIVEN STROGO ČUVANI PODATAK! Procurile tajne informacije! Jugoslaviju je ubio Tito, a ne Milošević! Sve se znalo još 1928. godine!

Narodna verovanja

U narodu postoji verovanje da na ovaj praznik treba izgovoriti molitvu za ozdravljenje, ali i da nije dobro raditi teške fizičke poslove i da bez preke potrebe ne treba izlaziti iz kuće. Postoji veliki strah u narodu da bi svaki fizički posao koji se danas obavi Sveti Vrači mogli kazniti bolešću, nesrećom ili mukom bilo koje vrste.

ZAVETOVALA SAM SE, TU U LIVADI! Kuma Joka je učinila strašan greh na Petrovdan: Posle 10 godina, na isti praznik se desila nezapamćena stvar!

U centralnoj Srbiji se, recimo, smatra da se ljudi prilikom obavljanja nekog posla na polju (jer je to aktuelno u ovom periodu godine) mogu teško ozlediti upravo zbog nepošovanja svetaca i verovanja vezanih za njih.

Osim toga Sveti Vrači se povezuju i sa mogućnošću pojave nekih prirodnih nepogoda, poput oluje, grada, groma, grmljavine ili požara, pa zato nikakva fizička aktivnost nije dozvoljena za prave vernike.

Pravoslavlje, crkva, vera, molitva
Pravoslavlje, crkva, vera, molitva, Foto: Alo!/Dejan Briza

Molitva glasi ovako:

"K vama, sveti besrebrenici i čudotvorci Kozmo i Damjane, kao brzim pomoćnicima i toplim molitvenicima za spasenje naše, kolena preklonivši, pritičemo i, klanjajući se, usrdno vapimo: ne prezrite moljenja nas grešnih i nemoćnih, koji smo u mnoga bezakonja zapali i svakoga dana i časa sagrešujemo.

DEA UŽIVO U JUTARNJEM U MAJICI BEZ RUKAVA Dren joj viri iz ruke, zavoji drže ranu! Prizor je mučan, ali i najhrabriji potez koji je Srbija videla! NAKLON DO PODA!

Umolite Gospoda da nama, nedostojnim slugama Svojim, podari velika i obilna milosrđa Svoja.

Izbavite nas od svake patnje i bolesti, jer ste od Gospoda i Spasa našega Isusa Hrista primili izobilnu blagodat isceljenja, radi čvrste vere, besplatnog lečenja i mučeničke končine vaše. Uslišite nas koji se molimo i bogougodnim posredništvom vašim izmolite kod Hrista Boga pravoslavnim upraviteljima zdravlje, blagostanje, spasenje, pobedu nad neprijateljima i blagoslov Božji.

Pravoslavlje, crkva, vera, molitva
Pravoslavlje, Foto: Alo!/Dejan Briza

Opet se klanjajući, usrdno molimo da nam od Gospoda isprosite sve što je od koristi u ovom privremenom životu, a posebno što je potrebno za večno spasenje, da se udostojimo da molitvama vašim dobijemo hrišćanski kraj, bez bolesti, nepostidan, miran, i da se izbavimo od prevara đavolskih i večnih muka, da naslednici bezgraničnog i blaženog Carstva Nebeskog budemo.

SINA MU OSAKATILI BEJZBOLKOM U KRAGUJEVCU Stefan je 28. marta postao biljka! Otac razmišljao da presudi sebi, dete bilo više mrtvo nego živo, a život porodice postao pakao!

A vi, ugodnici Božji, ne prestajte da se molite za one koji vam sa verom pristupaju; čak i ako, po mnoštvu grehova svojih, nismo dostojni milosrđa vašeg, budući istinski podražavaoci čovekoljublja Božjeg, učinite da donesemo rod dostojan pokajanja i u večni pokoj stignemo, hvaleći i blagosiljajući divnog u svetima Svojim Gospoda i Boga i Spasa našega Isusa Hrista i Prečistu Majku Njegovu, i vašu toplu zaštitu, sada i uvek i u vekove vekova. Amin."

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi