JELENA (26) NIJE ŽELELA DA BUDE MAJKA Onda je videla ovaj oglas strane kompanije i sad može da zaradi 3.000 evra!

Da slučajnosti ne postoje najbolje svedoči Jelenina priča, koja je o doniranju jajnih ćelija počela da priča nakon vesti da će Srbija pokloniti besplatnu vantelesnu oplodnju za 4.300 parova.

Bolnica
Bolnica, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Jelena N. (26) je objasnila da se ona raspituje o potpuno drugačijem metodu vantelesne oplodenje, u kojoj bi upravo ona anonimno bila donor. Svoje jajne ćelije dala bi paru koji se bori sa neplodnošću i tako im pomogla da osnuju svoju porodicu.

U Srbiji ovakvih mogućnosti u klinikama nema, jer se banke sperme i jajnih ćelija još uvek ne otvaraju u našoj zemlji, ali strane agencije u saradnji sa klinikama, nude mogućnost doniranja.

Jedna od takvih agencija privukla je i Jelenu, koja je sasvim slučajno naletela na ponudu jedne azijske kompanije. Nije razmišljala, niti je priželjkivala svoje materinstvo, a videla je i da zarada može biti dobra. Potom je odlučila da istraži sve uslove koje mora da ispuni i da proveri koliko su naporni svi procesi koje iziskuje ova odluka.

KOJI SU USLOVI DA BI MOGLA BITI DONOR?

- Između 18 - 28 godina, važeći pasoš i spremnost na putovanje i Body Mass Index (BMI) ispod 29

- Fizički i psihički zdrava osoba, bez reproduktivnih problema, redovni menstrualni ciklusi

- Nepušač, i apsolutna nekonzumacija nikotina i droga, ne korišćenje psihoaktivnih lekova, trenutno van Depo-Provera (kontraceptivne pilule)

- Oba jajnika i da dobro funkcionišu, bez istorije porodičnih genetskih abnormalnosti

- Spremnost na zdravstvenu i psihološku evaluaciju, spremnost da se posvetiš procesu

- Spremnost da sebi daješ lekove u injekcijama (injekcije "olovke" koji su za to predviđene)

- Želja da se pomogne drugim ljudima da zasnuju svoju porodicu

Bolnica
Bolnica, Foto: Tanjug/ Jovo Mamula

PROCES DONIRANJA JAJNE ĆELIJE U 5 KORAKA

1: budući donator jajne ćelije treba da popuni obrazac za doniranje jajne ćelije kako bi se utvrdilo da li je kvalifikovan da bude potencijalni kandidat.

2: ako ispunja početne kriterijume, klinika kontaktira devojku putem mejla, SMS-a ili telefonskog poziva. Zatim može preći na potpunu verziju prijavnog formulara u kojoj će njene lične informacije biti sačuvane. Popunjeni obrazac za prijavu je njen lični profil uključujući i njene privatne podatke, podatke njene porodice, njene istorije bolesti i galeriju fotografija.

3: Kada su sigurni da ispunjavate sve uslove za donatora jajne ćelije, pozivaju vas na lični ili video intervju. U intervjuu, vam postavljaju još neka dodatna pitanja, kao što i vi imate priliku da postavite bilo kakva pitanja o procesu. I to je završetak procesa prijave.

4: Vaš lični profil će biti dostupan prijavljenim roditeljima (takođe poznatim kao "primaoci"). To ne obuhvata vaše lične kontakt informacije kao što su prezime, adresa, broj telefona itd.

5: Potpisivanje sporazuma o donaciji jajne ćelije i saglasnosti

ZARADA OD 3000 EVRA

U svakom ciklusu doniranja jajnih ćelija možete zaraditi do 3.000 evra. Na sajtovima koji nude mogućnost "prodaje" jajnih ćelija, može se videti i objašnjenje da pored toga što žena koja se odluči na ovaj korak, čini dobro delo, ona može zaraditi više nego pristojan novac.

- Možeš da priuštiš sebi školovanje na nekom prestižnom privatnom fakultetu, možeš da otputuješ na neku daleku, tropsku destinaciju ili da kupiš sebi neki dugo željeni laptop - stoji u ponudi.

Bolnica
Bolnica, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

Zvanični ciklus donacije obično traje dve nedelje do početka narednog menstrualnog ciklusa. Medicinski proces ciklusa donacije obično počinje uzimanjem kontraceptivnih tableta u periodu od 10 dana do nekoliko nedelja kako bi se sinhronizovao menstrualni ciklus sa ciklusom primaoca. Kasnije se donorka podvrgava velikom broju injekcija da bi se zaustavilo uobičajeno funkcionisanje jajnika.

KO PLAĆA DONACIJU I TROŠKOVE?

Porodica kojoj se doniraju jajne ćelije je odgovorna za troškove zdravstvenih pregleda, putovanja i plaćanje svih drugih troškova.

Preporučljivo je imati zdravstveno osiguranje, ali iako ga buduća donorka nema, može biti donor jajnih ćelija. Budući roditelji koji biraju donorku, plaćaju joj privatno zdravstveno osiguranje.

Dužina procesa donacije varira. Iako ne postoji garancija da će neko biti izabran, može da se desi i da bude odabrana od strane budućih roditelja nakon nekoliko dana nakon što devojka pristupi programu. Sam proces donacije traje tri-četiri nedelje, ali je potrebno da posvećenost procesu u trajanju od dva do tri meseca.

Razlozi zbog kojih proces doniranja jajne ćelije može biti rizičan, te se mnoge devojke ne usuđuju da mu pristupe jesu mogućnost "remećenja hormona", samostalno davanje injekcija, ali i vremenski period posvećenosti čitavom postupku.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi