"BABA MARTA REŠILA DA POKAZE ZUBE" Ova 4 kvara su sve ono što želite da vas zaobiđe usled ovakvog vremena pored koronavirusa! Evo i kako!

Automobili su po hladnom vremenu češće podložni kvarovima ali, naravno, postoje i načini na koje možete da sprečite najčešće od njih

Sneg, oluja
Sneg, oluja, Foto: Printscreen/YouTube

U situacijama kao što je ova koja nas je trenutno zadesila, kada se manje krećemo ograničeno, kao mera prevencije od širenja korona virusa, pa još i Baba Marta reši da "pokaže svoje zube", logično je pretpostaviti da bi i tipični problemi koji se kod naših automobila javljaju u hladim mesecima mogli ponovo da nas zadese.

A kvarovi na automobilima, naročito u ovako otežavajućim okolnostima, kada vam je zaista neophodno da negde brzo odete i da se još brže vratite, zaista mogu da budu prava noćna mora za vozače, prenosi Telefraf. 

Da biste takvu situaciju izbegli ili je predupredili, trebalo bi da znate koja su četiri najčešća kvara koji se kod automobila javljaju po hladnom vremenu, kao i to kako možete da ih predupredite.

1) Pregrevanje
Pregrevanje motora automobila je problem koji se javlja čak i kada je hladno. Leti pregrevanje uzrokuju visoke temperature, dok se na minusu motorno ulje zgušnjava na niskim temperaturama. Zbog toga, ono otežano cirkuliše, što sprečava normalno funkcionisanje automobila. Zbog toga dolazi do pregrevanja.

Kako da sprečite problem

Multiviskozno ulje se bolje prilagođava svim vremenskim uslovima. Posavetujte se sa auto-mehaničarem kako biste utvrdili da li treba da promenite ulje. Najverovatnije će vam biti preporučeno ređe ulje koje je bolje koristiti na niskim temperaturama.

2) Kvar akumulatora
Akumulatorima je pri nižim temperaturama teže da proizvode naelektrisanje, pa može da se desi da neće biti sposobni da stvore dovoljno energije da pokrenu vozilo prilikom paljenja.

VOZAČI, OPREZ, OVO ODMAH UČINITE Evo kako da dezinfikujete automobil i sprečite širenje opasnog virusa (VIDEO)

Kako da sprečite problem

Proverite voltažu svog akumulatora voltmetrom pre nego što temperature postanu previše niske ili neka to proveri vaš auto-mehaničar. Da bi se auto neometano palio, potrebno je da akumulator ima napon otprilike između 12,40 i 12,75 volti. Ako živite u oblasti u kojoj su temperature veoma niske zimi, kupite akumulator koji je napravljen posebno za takve vremenske prilike.

3) Škripanje prilikom paljenja
Ako ste ostavili auto napolju u toku noći, može se desiti da motor neće da se pokrene i da čujete škripavi zvuk, kao i da para počne da izlazi ispod haube nedugo posle paljenja. Svaka od ovih stvari može da znači da vam se hladnjak zamrznuo ili da je pukao, a njegova popravka može poprilično da košta.

Kako da sprečite problem

Parkirajte auto u zatvoreni prostor ukoliko je to moguće. Ovo će sprečiti da se tečnosti u vašem motoru smrznu i rašire. Osim toga, proverite količinu antifriza pre nego što ostavite automobil. Prema savetima nekih stručnjaka, najbolje je napraviti mešavinu od 50 odsto vode i 50 odsto antifriza, ali kako biste bili potpuno sigurni, najlakše vam je da se posavetujete sa svojim auto-mehaničarem.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi