PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA! HITNA EVAKUACIJA! Ovi delovi zemlje su TOTALNO paralisani, bujica nosi sve pred sobom! Reporter koji izveštava sa lica mesta ŠOKIRAN prizorom! (FOTO/VIDEO)

Jaka kiša koja neprestano pada blokirala je ulice Čačka, jer odvodi površinskih voda ne mogu da prime tu količinu padavina.

Poplava
Poplava, Foto: RINA

Načelnik Štaba za vanredne situacije u Čačku Bratislava Zečevića rekao je da je najveći problem u Trnavi, Slatini.

"U Atenici Ulica 66 je puna, bila je i neprohodna ali za sada nema poplavljenih domaćinstava jer ljudima doterujemo dzakove. Ulice po celom Čačku su pune a reke su u porastu i Trnavska i Atenička, a kako javljaju predsednici saveta mesnih zajednica nema nigde većih problema", kaže Zečević.

 

Zbog velike količine vode šahte su se podigle i u Bulevaru Tanaska Rajića, kod Pošte u Ljubići i kod škole Tanasko Rajić.

Poplava
Poplava, Foto: RINA

Prema izveštaju Hidrometeorološkog zavoda kiše će padati do 14:00 sati. Inače, Putevi Srbije saopštili su da je obustavljen saobraćaj na starom putu Čačak - Kraljevo.

 

Kiša koja jakim intenzitetom pada bez prestanka od ranih jutarnjih sati izazvala je izlivanje bujičnih vodotokova u gornjem Dragačevu. Prema rečima predsednika opštine Milivoja Dolovića najkritičnija situacija je u mesnim zajednicama Donji i Gornji Dubac, Glog, Viča, Milatovići, Kaona, Kotraža, Vučkovica, Rti i u delu Guče.

Poplava
Poplava, Foto: RINA

"Došlo je do izlivanja potoka Gorušica u naseljenom mestu Viča i tu smo već evakuisali jedno domaćinstvo, a u toku je evuakucaija još 15 kuća. Vučkovačka reka takođe preti da se izlije. Sve ekipe su na terenu, kao i građevinske mašine.

Postoji realna opasnost da će ako kiša nastavi da pada ovim intenzitetom, voda odneti i mostove u selima Donji Dubac i Glog", kazao je prvi čovek opštine Lučani i dodao da će u ovim mesnim zajednicama najverovatnije biti proglašeno vanredno stanje.

UZBUNA ŠIROM ZEMLJE! Upaljeni žuti i narandžasti meteolarmi! Srbija na korak do pakla!

Prema njegovim rečima u donjem delu Dragačeva kiša još uvek ne pada a reka Bjelica je za sada mirna.

Poplava
Poplava, Foto: RINA

Selo Viča, u opštini Lučani, skoro potpuno je pod vodom, javlja reporter TV Prve. Spasilačke ekipe su na terenu, ali nije svo stanovništvo sela evakuisano.

VELIKA OPASNOST NA FRUŠKOJ GORI Nadležni obavešteni, čuvarska služba i lokalne vlasti u pripravnosti, a sada je upućen i apel građanima Srbije

Spasilačke ekipe sa mehanizacijom od ranog jutra su na terenu, javlja reporter TV Prve koji je izjavio da je "šokiran prizorom koji je zatekao". Direktor gradske službe za spasavanje izjavio je da i pored pristigle mehanizacije i spasilačkih timova malo toga može trenutno da se uradi da se priliv vode zaustavi.

Predsednik opštine Lučani kaže da je nekoliko sela pod vodom. Prema njegovim rečima, jaka kiša počela je da špada oko pet časova jutros, a naredba za evakuaciju izdata je u 6:30, međutim, nije svo stanovništvo evakuisano. 

Na snimcima TV Prve se vidi ogromna količina vode koja je poplavila celo selo. Ušla je i u kuće. Zatvoren je put Luča - Lučani, kao i državni put ka Kraljevu. Tako su se tokom noći i jutra u pomoravskom selu Sirča izlili bujični potoci, pa je oko stotinu domaćinstava potpuno pod vodom, kao i voćnjaci, bašte, plastenici i nekoliko desetina hektara plodnih oranica. 

U Rekovcu i Levču kiša pada od noćas.

 "Angažovali smo civilnu zaštitu, preduzeća, stanovništvo, stavili smo džakove sa peskom na kritična mesta i za sada nema opasnosti", rekao je Tanjugu predsednik opštine Aleksandar Dođorđević.

Poslednja mesta u Srbiji koja su blokirana su Guča, zbog izlivanja Bjelice, a vanredna situacija je proglašena i u Opštini Arilje zbog porasta reke Moravice i izlivanja lokalnih bujičnih tokova.

Za svega četiri sata, u zavisnosti od lokacije, palo je od 80 do 120 litara kiše po metru kvadratnom, a reč je, pre svega, o teritoriji grada Kraljeva i opštine Knić, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Reka, poplava
Reka, poplava, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Vanredna situacija zbog obilnih padavina proglašena je i u Trsteniku, gde je poplavljeno 50 do 60 odsto teritorije opštine, a najviše je stradalo mesto Selište, gde je oko 80 kuća poplavljeno.

 

Zamenik predsednika opštine i zamenik predsednika Štaba za vanredne situacije Ljubiša Marković rekao je da je probleme izazvalo izlivanje manjih reka na teritoriji Trstenika, budući da je u tom kraju noćas palo oko 70 litara kiše po metru kvadratnom. Dodao je da su na terenu vatrogsaci, zaposleni u komunalnim preduzećima, uz veliki broj vozila i mehanziacije.

 

 

UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi