STIŽE NOVI ZAKON Polaganje vožnje po novim pravilima od 25. oktobra!

Novi propisi, nova pravila!

Auto škola
Foto: Alo!/Dejan Briza

Od 25. oktobra sve auto-škole u Srbiji moraće da imaju poligon za praktičnu obuku kandidata!

Odlaganja propisa neće biti pa preti opasnost da samo trećina auto-škola u Srbiji opstane. U auto-školama tvrde da su to neisplative investicije zbog čega će polaganje vožnje poskupeti.

Aleksandra Palavestrić iz MUP-a Srbije rekla je da posle 25. oktobra na snagu stupaju odredbe Pravilnika o osposobljavanju kandidata vozača.

– Vozila za osposobljavanje kandidata za vozače B, C1, C, D1i D moraju biti opremljena ABS protivblokirajućim sistemom kočenja – kaže Palavestrićeva.

Novina je i da vozila moraju biti opterećena najmanje 30 procenata svoje nosivosti tokom praktične obuke i na ispitu. Radi se o vozilima B, C, CE i DE kategorije. Prema novom pravilniku, auto-škole moraju da obezbede prostor za skupove vozila, tj. za vožnju unazad sa skretanjem ulevo, odnosno udesno pod pravim uglom.

Od 25. oktobra sve auto-škole u Srbiji moraće da imaju i poligon za praktičnu obuku kandidata. Palavestrić navodi da poligon može da bude u vlasništvu auto-škole ili da vlasnik auto-škole ima ugovor o zakupu ili rešenje o korišćenju.

STRANE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE OTKRIVAJU POZADINU LIKVIDACIJE Zna se ko je naložio Oliverovo ubistvo, on stoji iza svega!

Ukazala je da postoje poligonske radnje za D kategoriju koje se i dalje mogu izvoditi na poligonu, ali i na nekom drugom prostoru odnosno na autobuskom stajalištu.

- Mi smo dali predlog za izmenu pravilnika o dimenzijama prostora, tako da smo predložili da saobraćajna traka bude od tri do tri i po metra - istakla je Palavestrićeva.

Poligon može biti van grada, a polaganja u samom gradu.

PROČITAJTE JOŠ VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE

Povezane vesti

 • Korisnik: nm
  15/09/2018 - 12:16
  zasto nemoze vise auto skola da koristi jedan poligon
 • Korisnik: TANJA
  15/09/2018 - 11:58
  I treba da obezbede poligone.Silne pare zaradjuju auto skole.Treba im nametnuti dodatne troskove,u cilju bolje obuke vozaca.Kad ljudi daju tolike pare auto skoli ,da se bar dobro obuce za voznju.
 • Korisnik: XXL
  15/09/2018 - 11:48
  Eno im ga poligon u zadruzi - imaju mali grad čak.
 • Korisnik: vuk
  15/09/2018 - 11:33
  Ako je drzavi stvarno stalo do bezbednosti vozaca, olaksajte uslove da se oni obuce pravilno.Nemojte sve vise otezavati. Obavezite svaki grad da mora da ima centralni poligon za obuku vozaca. Naplatite skolama realnu cenu za koriscenje poligona i svi zadovoljni. Mogu da se ukljuce i kasarane sa viskom asvaltiranih povrsina, pa i da vojska nesto profitira. Cemu obaveza da skole moraju same da imaju poligone? To je suludo
 • Korisnik: šone
  15/09/2018 - 11:02
  Postaćemo Holandija voziće se samo bicikle donosimo zakone koji su uvek protiv naroda e zato polako izumiremo.
  • Donatelo @šone
   15/09/2018 - 13:19
   Srbi neizumiru već Srbija ostaje bez svoga naroda, jer joj Ona nije verna!
  • marvenjak @šone
   15/09/2018 - 15:03
   Do pre neku godinu polaganje koštalo oko 300€ a sada je 80000 dinara
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi