VAŽNA INFORMACIJA ZA GRAĐANE Propisana tarifa za advokate! Maksimum za besplatnu pravnu pomoć 130.000 dinara!

Vlada Srbije donela je Uredbu kojm je propisana tarifa za advokate koji pružaju besplatnu pravnu pomoć kada su stranke korisnici besplatne pravne pomoći.

Biznismen, torba, laptop, biznis
Advokat, Foto: Shutterstock

 

* Besplatna pravna pomoć je besplatna za građane koji dobiju pravo na tu uslugu, ali nije besplatna za advokate jer njih plaća država

* Tarife su manje od propisanih za službenu odbranu i daleko manje nego što su advokati očekivali

* Kada su u pitanju javni beležnici, njihove usluge besplatne pravne podrške plaćaće se 40 odsto od nagrade za rad i naknade troškova

Tarifa je, ovim aktom, propisana u bodovima za pojedinačne radnje koje advokati preduzimaju, a jedan bod iznosi 100 dinara.

Predviđeno ograničenje najvišeg iznosa ukupne nagrade za rad i naknade troškova po ovom tarifniku, koji je u celosti objavljen u "Službenom glasniku Republike Srbije".

KOMŠIJE SU IZVUKLE DEBLJI KRAJ! Srbiji pripalo 36 ambasada! Jedna od najskupljih rezidencija na svetu u našem vlasništvu, zdanje koje vredi više od 40 miliona evra!

Besplatna pravna pomoć je besplatna za građane koji dobiju pravo na tu uslugu, ali nije besplatna za advokate jer njih plaća država. Oni koji žele da pružaju ovaj vid pomoći prijavili su se Advokatskoj komori Srbije i upisani su u Registar pružalaca besplatne pravne pomoći i podrške koji vodi Ministarstvo pravde.

Tarife su manje od propisanih za službenu odbranu i daleko manje nego što su advokati očekivali.

 

Kada je u pitanju krivični postupak advokat će za kompletnu odbranu u istrazi, na suđenju i u žalbenom postupku, prema ovom tarifniku, moći od države da naplati najviše 130.000 dinara bez obzira koliko dugo trajao čitav postupak. Tarifnik za odbranu u postupku za krivična dela za koje je zaprećena kazna zatvora do osam godina advokatu pripada nagrada za rad i naknada troškova za sastav obrazloženog podneska od 100 bodova, što je 10.000 dinara. Za odbranu, zastupanje privatnog tužioca, zastupanje u postupcima za izricanje mere bezbednosti, oduzimanje imovinske koristi i ostvarivanje prava osuđenog lica neosnovano lišenog slobode dobiće 12.000 dinara, za odloženo suđenje 5.000 dinara, a za pisanje žalbe 22.000 dinara.

 

ONI SU NAVIKLI NA LUKSUZ ALI... Skromni Austrlijanac živi u skoro 300 kvadrata: Posle niza nesreća došao je red i na ovo! Svedočenje Srbina o životu u zemlji kengura će vas natarati da se zapitate!

Tarifnik je ograničio ukupan iznos nagrade za rad i naknade troškova advokata za prethodni postupak tako da može da dobije najviše 36.000 dinara, za prvostepeni postupak može biti najviše 60.000 dinara, a za drugostepeni postupak može biti najviše 34.000 dinara. Kompletna odbrana u prekršajnom postupku je ograničena na 300 bodova odnosno na 30.000 dinara, a u tarifniku je su pobrojani postupci redom od parničnog vanparničnog, razvod braka i drugi.

 

Najskuplje će se plaćati Ustavna žalba, 45.000 dinara, pod uslovom da je Ustavni sud usvojio ustavnu žalbu. U tarifniku se precizira da naknada za rad i naknada troškova advokatu neće pripasti ako je ustavna žalba podneta protiv pojedinačnog akta ili radnje kojim je povređeno ili uskraćeno Ustavom zajemčeno ljudsko ili manjinsko pravo i sloboda više lica koje se nalaze u istoj pravnoj situaciji.

 

ORGANI I KRV SVUDA PO PODU U svom podrumu porodica doživela scenu iz horor filmova! Zbog jedne jezive stvari morali su odmah da se isele! (VIDEO)

Kada su u pitanju javni beležnici, njihove usluge besplatne pravne podrške plaćaće se 40 odsto od nagrade za rad i naknade troškova koje su utvrđene na osnovu javnobeležnicke tarife. Ista naknada predviđena je i za posrednike u rešavanju sporova - 40 odsto od nagrade za rad i naknade troškova koje su utvrdene na osnovu Pravilnika o Tarifi o nagradama i naknadama u postupku posredovanja.

Umesto Titovog tela, u sanduku se na sahrani nalazilo nešto potpuno drugo! (VIDEO)

AUTOR: Balkanekspres/ Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 20.10.2019. 22:50 Kada je Josip Broz Tito umro, pojedini članovi Predsedništva SFRJ, pre svega Stevan Dronjski i Stane Dolanc, želeli su da ga balsamuju i stave u mauzolej. Foto: Arhiva Alo Ni sahrana Josipa Broza Tita 8. maja 1980. godine nije prošla bez Službe državne bezbednosti.

 

Vlada je najavila da će na svakih šest meseci preispitivati visinu nagrade za rad i naknade troškova za pružanje besplatne pravne pomoći utvrđene ovom uredbom i u zavisnosti od finansijskih efekata na budžet, može povećati ili smanjiti propisane iznose.

BONUS VIDEO: Govor predsednika Vučića na vojnom aerodromu

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi