Radovan je 3 godine držao leš svoje majke u podrumu u Železniku, a za to je imao BIZARAN RAZLOG!

Radovan V. je držao telo svoje majke u sanduku pune tri godine u naselju Železnik.

Podrum
Podrum, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Beograđanin je 3 godine držao leš majke u podrumu u Železniku jer nije imao novca za sahranu, međutim nedostatak novca nije opravdanje za nesahranjivanje posmrtnih ostataka bilo koje osobe.

Prema zakonu o sahranjivanju i grobljima, ukoliko srodnici i potomci preminulog ne žele ili nisu u mogućnosti da plate troškove ispraćaja, opština na kojoj je živeo umrli će to regulisati.

Zato i dalje nije jasno zašto je Radovan V, pozivajući se na nemaštinu, držao telo svoje majke u sanduku pune tri godine u naselju Železnik.

 

- Zakon pripisuje da troškove sahranjivanja snosi opština na čijoj je teritoriji preminuli imao poslednje prebivalište, a ako se ono ne može utvrditi onda se račun ispostavlja opštini na čijoj teritoriji su pronađeni posmrtni ostaci preminulog - objašnjavaju nadležni iz JKP "Pogrebne usluge".

Takođe, opština koja je obezbedila sahranjivanje preminulog ima pravo na nadoknadu troškova od osoba koje su bile dužne da obezbede sahranjivanje, ali u datom trenutku nisu imale novca za to.

Za preminule za koje ne postoje identifikacioni podaci sahranjivanje organizuju JKP "Pogrebne usluge". U toku protekle godine, prema evidenciji ovog preduzeća, obavljene su ukupno 152 sahrane bez ispraćaja. Posmrtni ostaci ovih osoba sahranjuju se uglavnom ujutro u pojedinačnim grobnim mestima. Sve se obavlja mirno, tiho, brzo, ali dostojanstveno.

- Grobna mesta u koja se spuštaju nemaju nadgrobne spomenike, ali su obeležene krstom ili piramidom sa osnovnim podacima - kažu u ovom preduzeću.

Ovakve parcele postoje na Lešću, Novoj Bežaniji, Orlovači i Zbegu.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi